EU sluit de algemene paraatheid en capaciteitstest bij complexe crises goed af

Contentverzamelaar

EU sluit de algemene paraatheid en capaciteitstest bij complexe crises goed af

De EU heeft per eind oktober 2024 met succes de geïntegreerde EU-oefening Resolve 2024 afgerond. De Resolve 2024 betreft een gezamenlijke oefening onder leiding van de Raad van de EU, de Europese Commissie en de Europese Dienst voor extern optreden.

De afgelopen 6 maanden heeft de EU haar algemene paraatheid en capaciteit om complexe crises te beheersen gepland en getest. De oefening van dit jaar heeft het vermogen van de EU om te reageren op potentiële hybride crises binnen en buiten de EU aanzienlijk versterkt.

De oefening begon op 30 september en verliep in twee opeenvolgende fasen. De eerste fase was gericht op de planning van een militaire operatie in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid en de coördinatie tijdens een consulaire crisis. De tweede fase bestond uit een reeks gesimuleerde multi levelscenario's van hybride aard, waaronder de evacuatie van EU-burgers uit een conflictgebied.

EU-instellingen, -organen en -agentschappen, 24 EU-lidstaten, de VS en Noorwegen namen actief deel aan de oefening, testten hun besluitvormings- en operationele capaciteiten en vergrootten hun paraatheid en veerkracht. Mechanismen op EU-niveau ondersteunden de respons op de complexe hybride crisis.

Dit omvatte een debat op het niveau van de ambassadeurs van de EU-lidstaten en de activering van de regelingen voor geïntegreerde politieke crisisrespons van de Raad en de crisisbeheersingsinstrumenten van de Commissie, bijvoorbeeld het coördinatiecentrum voor noodmaatregelen, als onderdeel van het EU-mechanisme voor civiele bescherming.

EU Integrated Resolve 2024 heeft ook gediend om de samenwerking tussen de EU en de NAVO op stafniveau te verdiepen, zoals voorzien in de gezamenlijke verklaring van Warschau van 2016 tussen de EU en de NAVO. Tijdens de oefening werd de coördinatie van de parallelle crisisbeheersing tussen beide organisaties getest.

De grootschalige oefening bood een goede gelegenheid om de paraatheid van de EU te verbeteren overeenkomstig het strategisch kompas van de EU, dat gemeenschappelijke dreigingsbeoordelingen en strategieën voor crisisrespons bevat. Door de reactie op potentiële hybride dreigingen en campagnes te simuleren, onder meer via desinformatie, manipulatie van buitenlandse informatie en inmenging in een specifieke situatie, is de EU beter voorbereid om te zorgen voor een snelle, uniforme en effectieve crisisbeheersing, reactie en communicatie in het geval van toekomstige uitdagingen.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: GBVB
ECER-dossier: Crisisinstrumentarium EU