Europese Commissie brengt mededeling uit over wereldwijde voedselzekerheid
Contentverzamelaar
Nieuwsbericht | 28-03-2022
Het gaat om de Mededeling “De voedselzekerheid waarborgen en de veerkracht van voedselsystemen versterken” die de Commissie op 23 maart 2022 presenteerde. Tegelijkertijd werden een Bijlage bij de mededeling, een Vragen en antwoorden overzicht en een Factsheet gepubliceerd.
Achtergrond
De stijging van de mondiale
grondstoffenprijzen, nog aangewakkerd door de invasie in
Oekraïne, toont opnieuw duidelijk aan dat de landbouw en
de voedselvoorzieningsketens in de EU veerkrachtiger en
duurzamer moeten worden, volgens de “van boer tot
bord”-strategie van mei 2020 (zie ook ECER-bericht).
De Commissie wil alle nodige maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de EU, als netto-voedselexporteur en grootste agrovoedingsproducent, bijdraagt tot de wereldwijde voedselzekerheid. In Oekraïne, maar ook in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en in Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara. De EU is een van de belangrijkste verleners van humanitaire hulp en ontwikkelingshulp op het gebied van voedsel en voedselsystemen.
In de EU is momenteel voedsel genoeg , aangezien Europa voor veel landbouwproducten grotendeels zelfvoorzienend is. Voor specifieke producten, zoals voedereiwitten, is de landbouwsector echter een netto-importeur. Samen met de hoge kosten van productiemiddelen als meststoffen en fossiele energie, zorgt die kwetsbaarheid voor productieproblemen in de landbouw, waardoor de voedselprijzen kunnen stijgen.
De wereldwijde
voedselzekerheid verhogen
De Commissie steunt Oekraïne bij
de ontwikkeling en uitvoering van
een voedselzekerheidsstrategie op korte en middellange
termijn om te garanderen dat de productiemiddelen waar
mogelijk tot bij de landbouwbedrijven geraken en dat de
vervoers- en opslaginfrastructuur in stand wordt gehouden.
Oekraïne moet zijn burgers kunnen blijven voeden en
uiteindelijk zijn exportmarkten terugwinnen.
Een EU-noodhulpprogramma van 330 miljoen euro voor Oekraïne zal helpen om de toegang tot basisgoederen en -diensten te waarborgen en de bevolking te beschermen. Andere belangrijke doelstellingen zijn de wederopbouw van kleinschalige civiele infrastructuur, strategische planning en het garanderen van energiezekerheid.
De Commissie zal de voedselprijzen en de voedselonzekerheid regelmatig opvolgen en analyseren en blijft zich in internationale en multilaterale instellingen (FAO, WTO, G7 en G20) inzetten voor een gecoördineerd beleid. Daarnaast verleent de EU meer humanitaire hulp aan de regio's en bevolkingsgroepen die het zwaarst door voedselonzekerheid worden getroffen.
In het kader van het programma voor internationale samenwerking 2021-2027 werkt de EU met ongeveer 70 partnerlanden aan de verduurzaming van de voedselsystemen. Tijdens de Nutrition for Growth Summit in Tokio in december 2021 hebben de EU en haar lidstaten zich er toe verbonden ondervoeding aan te pakken met een substantiële toezegging van 4,3 miljard euro. Minstens 2,5 miljard euro daarvan is afkomstig van de EU en gaat naar internationale samenwerking.
De EU blijft sterk pleiten tegen uitvoerbeperkingen en uitvoerverboden voor levensmiddelen, en voor een goed functionerende interne markt. Om beter voorbereid te zijn op toekomstige crisissen moet wereldwijd sneller worden overgeschakeld op een duurzaam, veerkrachtig voedselsysteem.
Ondersteuning van landbouwers
en consumenten in de EU
Om voedsel betaalbaarder te
maken, kunnen lidstaten verlaagde btw-tarieven invoeren en
marktdeelnemers aanmoedigen de kleinhandels-prijzen in
toom te houden. De lidstaten kunnen ook gebruikmaken van
EU-fondsen, zoals het Fonds
voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD),
dat de acties van de EU-landen ondersteunt om voedselhulp
en/of materiële basishulp aan de meest kwetsbaren te verstrekken.
Het recent opgezette Europees mechanisme voor paraatheid en respons bij voedselzekerheidscrises (EFSCM) , dat Europese en nationale overheden en particulieren in de hele toeleveringsketen bijeenbrengt, brengt risico's en zwakke punten van de voedselvoorzienings-keten in de EU in kaart, doet aanbevelingen en treft risicobeperkende maatregelen.
Om zijn rol te kunnen vervullen als mondiale voedselleverancier die volledig betrokken blijft bij de groene transitie, heeft de landbouwsector van de EU alle steun nodig. De Commissie stelt voor:
- een steunpakket van 500 miljoen euro voor de producenten die het zwaarst getroffen zijn door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Hiermee kunnen lidstaten extra financiële steun verlenen aan landbouwers om bij te dragen tot de mondiale voedselzekerheid of om marktverstoringen door hogere kosten van productiemiddelen of door handelsbeperkingen aan te pakken. Voorrang is er voor steun voor landbouwers die zich toeleggen op duurzame werkwijzen. Tegelijk moeten de maatregelen ten goede komen aan de sectoren en landbouwers die het zwaarst door de crisis worden getroffen;
- meer voorschotten op rechtstreekse betalingen en areaal- en diergebonden plattelandsontwikkelingsmaatregelen voor landbouwers vanaf 16 oktober 2022;
- vangnetmaatregelen voor de markt voor varkensvlees, gezien de bijzonder moeilijke situatie in de sector;
- een uitzonderlijke en tijdelijke toestemming om op braakland gewassen voor voedsel- en voederdoeleinden te telen, met behoud van de volledige vergroeningsbetaling voor landbouwers. Dat zal de productiecapaciteit van de EU vergroten, ondanks de beperkte beschikbaarheid van vruchtbare grond;
- specifieke tijdelijke flexibiliteit ten aanzien van de bestaande invoervoorschriften voor diervoeders, om de druk op de voedermarkt te verlichten.
De Commissie heeft een voorstel ingediend voor een nieuw, op zichzelf staand tijdelijk crisiskader (zie ECER-bericht) dat ook geldt voor landbouwers, meststoffen-producenten en de visserijsector. Hierdoor kan staatssteun worden verleend aan landbouwers die geconfronteerd worden met een aanzienlijke prijsstijging van de productiemiddelen. De Commissie vraagt lidstaten ook om maandelijks gegevens te verstrekken over particuliere voorraden aan essentiële producten voor levensmiddelen en diervoeders om een tijdig en nauwkeurig overzicht van de beschikbaarheid te krijgen.
Veerkrachtigere en duurzamere voedselsystemen
Duurzame voedselproductie maakt
integraal deel uit van voedselzekerheid. Door de
noodzakelijke transities uit de “van boer tot
bord”-strategie en de biodiversiteitsstrategie uit te
voeren, zorgt de Commissie dat de algehele productiviteit
van de landbouw in de EU niet wordt ondermijnd. Innovatie
moet worden aangewend om bij te dragen tot een duurzame
verhoging van de opbrengsten. Meer dan ooit is
noodzakelijk om de veerkracht te vergroten door
de Europese landbouw minder afhankelijk te maken van
energie, energie-intensieve invoer en invoer van
diervoeders. Het handelsbeleid,
Horizon
Europa en alle instrumenten die beschikbaar zijn in de
strategische
GLB-plannen voor de periode 2023-2027 van de
lidstaten, spelen hierbij een rol.
Meer informatie:
Persbericht
Europese Commissie
ECER-EU-essentieel:
Landbouw en Visserij, GLB
ECER-bericht:
Europese Commissie presenteert
een noodplan voor voedselvoorziening en voedselzekerheid
ten tijde van crises (16 november 2021)