Europese Commissie brengt studie uit over hoe AI de publieke dienstverlening kan verbeteren

Contentverzamelaar

Europese Commissie brengt studie uit over hoe AI de publieke dienstverlening kan verbeteren

In de studie wordt onderzocht hoe kunstmatige intelligentie (AI) overheidsdiensten in de hele EU kan transformeren, de interactie met burgers kan verbeteren en de efficiëntie kan verhogen in sectoren zoals gezondheidszorg, mobiliteit, e-overheid en onderwijs. Hoewel AI een groot potentieel heeft, zijn er nog uitdagingen zoals complexe aanbestedingen, gefragmenteerd gegevensbeheer en onzekerheid over regelgeving, welke zullen moeten worden aangepakt. Het rapport doet strategische aanbevelingen zoals meer financiering en een duidelijk regelgevingskader.

Het rapport kwam op 18 oktober 2024 uit en is hier in te zien.

Het rapport benadrukt dat AI de interactie tussen burgers en overheid kan verbeteren, de analytische capaciteiten kan vergroten en de efficiëntie kan verhogen op belangrijke gebieden zoals gezondheidszorg, mobiliteit, e-overheid en onderwijs. Volgens het rapport zijn dit de sectoren die het meest klaar zijn voor grootschalige toepassing van AI, met toepassingen variërend van bijvoorbeeld autonome voertuigen en slimme verkeerssystemen tot AI-gestuurde oplossingen voor de gezondheidszorg en onderwijstechnologieën.

Het onderzoek schetst tevens een aantal uitdagingen die de invoering van AI in de publieke sector belemmeren. Dit zijn onder andere complexe openbare aanbestedingsprocessen, problemen met gegevensbeheer, een gebrek aan duidelijkheid in de regelgeving en zorgen over vooroordelen in AI-besluitvorming. Als reactie hierop geeft het rapport een reeks beleidsaanbevelingen om de invoering van AI te versnellen. Deze omvatten het verhogen van de financiering en middelen voor AI in overheidsdiensten, het waarborgen van transparantie en verantwoordingsplicht in AI-systemen, het bevorderen van grensoverschrijdende gegevensuitwisseling en het op één lijn brengen van de verwachtingen van de industrie en de publieke sector.

Het rapport geeft de Europese Commissie het advies om een duidelijk regelgevingskader voor AI te creëren, prioriteit te geven aan implementatie op de lange termijn en om mensgerichte, betrouwbare AI-oplossingen te bevorderen. Door deze uitdagingen aan te gaan, wil de EU zichzelf positioneren als wereldleider in de ontwikkeling van betrouwbare en duurzame AI-technologieën voor de publieke sector.

Meer informatie:

Website Europese Commissie
ECER-dossier : Aanbesteden
ECER-dossier : Digitalisering
ECER-dossier : Onderzoek en technologie