Europese Commissie keurt Nederlandse staatssteunregeling om de stikstofdepositie op natuurgebieden te verminderen goed

Contentverzamelaar

Europese Commissie keurt Nederlandse staatssteunregeling om de stikstofdepositie op natuurgebieden te verminderen goed

Het doel van de goedgekeurde Nederlandse steunregeling is om de stikstofdepositie die wordt veroorzaakt door landbouwactiviteiten in overbelaste Natura 2000-gebieden te verminderen in het licht van de instandhoudingsdoelstellingen en -vereisten van de Habitatrichtlijn.

De Europese Commissie heeft op 22 juli 2024 grond van de EU-staatssteunregels haar goedkeuring gegeven aan een Nederlandse regeling ten bedrage van 105 miljoen euro om veehouders te compenseren voor de (in het verlengde van de EU-Habitatrichtlijn) vrijwillige verplaatsing van hun activiteiten van natuurgebieden in Nederland naar een andere locatie in Nederland of in de rest van de EU. De goedkeuringsbeschikking is beschikbaar onder zaaknummer SA.111058 in het staatssteunregister op de mededingingswebsite van de Commissie.

De Nederlandse regeling, die loopt tot juli 2029, staat open voor kleine en middelgrote veehouders in Nederland die hun fokkerijactiviteiten vrijwillig verplaatsen, op voorwaarde dat de stikstofdepositie van hun locaties ten minste 2 500 mol stikstof per jaar bedraagt.

De steun wordt verleend in de vorm van rechtstreekse subsidies en dekt tot 100 procent van de in aanmerking komende kosten, zoals de kosten die rechtstreeks verband houden met het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie over de verplaatsing, de kosten voor de ontmanteling, verwijdering, herbouw of overname van andere bestaande voorzieningen, en de kosten om de verlaten locatie weer in een milieuhygiënisch bevredigende toestand te brengen.

De Europese Commissie heeft de Nederlandse regeling getoetst aan de EU-staatssteunregels, met name aan artikel 107, lid 3, onder c), van het EU-Werkingsverdrag, op grond waarvan de lidstaten de ontwikkeling van bepaalde vormen van economische bedrijvigheid onder bepaalde voorwaarden kunnen ondersteunen, en aan de richtsnoeren van 2022 betreffende staatssteun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden. De Commissie was van oordeel dat de regeling noodzakelijk en passend is om het beoogde doel, namelijk de duurzame en milieuvriendelijke ontwikkeling van de veehouderij, te bereiken en tegelijkertijd de doelstellingen van de Europese Green Deal te ondersteunen. Voorts heeft de Commissie geconcludeerd dat de regeling evenredig is, aangezien zij tot het noodzakelijke minimum beperkt blijft en een beperkte impact zal hebben op de mededinging en de handel in de EU. Op basis hiervan heeft de Commissie de Nederlandse regeling goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Staatssteun
ECER-dossier: Landbouw
ECER-dossier: Klimaat en Milieu