Europese Commissie keurt werkprogramma 2025 van Europese innovatieraad goed

Contentverzamelaar

Europese Commissie keurt werkprogramma 2025 van Europese innovatieraad goed

De Europese Innovatieraad (EIC), die deel uitmaakt van het EU-programma voor onderzoek en innovatie Horizon Europa, zal in 2025 1,4 miljard euro uittrekken voor Europees deeptechonderzoek en start-ups met een groot potentieel. Naast een groter budget brengt het door de Europese Commissie goedgekeurde werkprogramma 2025 van de EIC nog een aantal verbeteringen met zich meer.

Het EIC-werkprogramma 2025, dat de Europese Commissie op 29 oktober 2024 heeft goedgekeurd, betekent een stijging van bijna 200 miljoen euro ten opzichte van 2024. Hiernaast voorziet het werkprogramma 2025 in verschillende verbeteringen, zoals een betere toegang tot opschaling van aandelenfinanciering met de opschalingsregeling van het platform voor strategische technologieën voor Europa (STEP) van de EIC. Dat platform is ingevoerd nadat de STEP-verordening (EU/2024/795) werd vastgesteld. Andere verbeteringen op basis van de aanbevelingen van het EIC-college zijn ook opgenomen.

Achtergrond
De Europese Innovatieraad werd in maart 2021 gelanceerd als een belangrijke noviteit in het kader van het Horizon Europa-programma. Het heeft een begroting van meer dan 10 miljard euro in de periode 2021-2027. Tot dusver heeft de EIC in het kader van Horizon Europa meer dan 630 bedrijven en meer dan 450 onderzoeksprojecten ondersteund.

De investeringstak van de EIC, het EIC-fonds, heeft 1 miljard euro aan daadwerkelijke investeringen in deeptechstart-ups bereikt, waarbij veel gebruik is gemaakt van co-investeringen. Hierdoor is het EIC-fonds het grootste en meest actieve deeptech-co-investeringsfonds in Europa. Om de toegang van baanbrekende EIC-ondernemingen tot durfkapitaal verder te verbeteren, heeft de Commissie op 21 oktober 2024 bekend gemaakt het EIC Trusted Investors Network op te richten (zie persbericht Commissie).

De verordening betreffende het platform voor strategische technologieën voor Europa (STEP) is in maart 2024 in werking getreden (zie ook dit ECER-bericht) en herziet de wetgeving van Horizon Europa om nieuwe flexibiliteit voor investeringssteun in te voeren en grotere investeringen in het kader van de EIC mogelijk te maken voor bedrijven op strategische gebieden. De EIC is een van een aantal EU-programma's waarmee STEP wordt uitgevoerd.

Het werkprogramma 2025
De belangrijkste punten zijn:

Een nieuwe EIC STEP-schaalregeling , die zal werken met een budget van 300 miljoen euro in 2025 (en naar verwachting zal groeien tot 900 miljoen euro in de periode 2025-27) om grotere investeringen te doen in bedrijven die strategische technologieën op de EU-markt willen brengen en strategische afhankelijkheden willen vermijden. De STEP-opschalingsregeling van de EIC zal helpen om een marktkloof op het gebied van financiering voor opschaling van deeptech in Europa aan te pakken.

Bijgewerkte reeks “EIC-uitdagingen”: het gaat om 120 miljoen euro voor opkomende technologieën (waaronder autonome robots, klimaatbestendige gewassen, het omzetten van afval in inputmaterialen en medische diagnose) en 250 miljoen euro voor bedrijven in een eerder stadium in specifieke doeltechnologieën (waaronder generatieve AI, nieuwe ruimtevaart, agrotechnologie en toekomstige mobiliteitsoplossingen).

Verbetering van de toegang tot bedrijfsacceleratiediensten voor opkomende ondernemingen uit "verbredingslanden"  (landen met lagere prestaties op het gebied van onderzoek en innovatie).

Toekenning van excellentiekeurmerken  in het kader van de oproepen tot het indienen van voorstellen voor een transitie en een accelerator en het nieuwe STEP-keurmerk in het kader van de STEP-opschalingsregeling en de oproepen tot het indienen van voorstellen voor een acceleratoruitdaging (met het doel de toegang tot aanvullende en alternatieve financieringsbronnen (zoals de cohesiefondsen) en tot de bedrijfsacceleratiediensten van de EIC te vergemakkelijken.

Het EIC-werkprogramma 2025 is opgebouwd rond drie belangrijke financieringsregelingen:

  • EIC Pathfinder - 262 miljoen euro voor multidisciplinaire onderzoeksteams om visionair technologisch onderzoek en ontwikkeling in een vroeg stadium uit te voeren met het potentieel om tot technologische doorbraken te leiden (subsidies tot 4 miljoen euro).
  • EIC-transitie – 98 miljoen euro om onderzoeksresultaten om te zetten in innovatiekansen, in aansluiting op de resultaten van samenwerkingsprojecten in het kader van EIC Pathfinder, Proof of Concept van de Europese Onderzoeksraad en pijler 2 van Horizon Europa (maatschappelijke uitdagingen) (subsidies tot 2,5 miljoen euro).
  • EIC Accelerator - 634 miljoen euro voor start-ups en kmo's om innovaties te ontwikkelen, te commercialiseren en op te schalen met het potentieel om nieuwe markten te creëren of bestaande markten te verstoren (subsidies van minder dan 2,5 miljoen euro, investeringen van 500 000 tot 10 miljoen euro).

Daarnaast zal de schaalvergrotingsregeling van het platform voor strategische technologieën voor Europa (STEP) van de EIC (300 miljoen euro) aanvullende aandelenfinanciering verstrekken aan veelbelovende ondernemingen die innovatie op kritieke gebieden stimuleren (kmo's, start-ups, spin-offs en kleine midcaps) om hen te helpen grotere particuliere co-investeringen veilig te stellen voor verdere schaalvergroting van hun bedrijven (investeringen van 10 tot 30 miljoen euro).

Directe financiële steun aan innovators wordt aangevuld met toegang tot een breed scala aan diensten voor bedrijfsacceleratie en ondersteunende acties die toonaangevende expertise bieden en verbanden leggen met bedrijven, investeerders en ecosysteemactoren.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Begroting
ECER-dossier: Onderzoek en technologie