Europese Commissie roept Nederland op tot tijdige implementatie van de richtlijn verbetering elektriciteitsmarkt

Contentverzamelaar

Europese Commissie roept Nederland op tot tijdige implementatie van de richtlijn verbetering elektriciteitsmarkt

De Europese Commissie heeft Nederland en 25 andere lidstaten aangemaand om de nieuwe EU-regels voor het ontwerp van de elektriciteitsmarkt volledig om te zetten in nationale wetgeving. De omzetting van de EU-richtlijn had afgelopen januari moeten plaatsvinden.

De Europese Commissie heeft op 27 maart 2025 besloten om inbreukprocedures in te leiden door middel van schriftelijke aanmaningen aan 26 lidstaten, waaronder Nederland, omdat zij een aantal bepalingen van de in 2024 aangenomen wijzigingsrichtlijn EU/2024/1711 inzake het verbeteren van de opzet van de elektriciteitsmarkt van de Unie niet volledig in nationaal recht hebben omgezet. De lidstaten moesten de omzetting van de richtlijn uiterlijk op 17 januari 2025 melden, met uitzondering van de bepalingen over de vrije keuze van leverancier en het delen van energie, waarvoor ze tot 17 juli 2026 de tijd hebben.

De andere 25 lidstaten zijn België, Bulgarije, Tsjechië, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.

De nieuwe regels zijn opgesteld naar aanleiding van de sterke stijging van de energieprijzen en zijn vorig jaar overeengekomen door de lidstaten en het Europees Parlement. Ze zijn bedoeld om de elektriciteitsprijzen voor consumenten stabieler te maken en minder afhankelijk van de prijs van fossiele brandstoffen. De implementatie van de wetgeving is van belang om ervoor te zorgen dat Europese consumenten (zowel huishoudens als bedrijven) te maken krijgen met energiekosten die beter de goedkopere productiekosten van hernieuwbare energiebronnen weerspiegelen, en dat de prijzen voorspelbaarder zijn. Het hervormde ontwerp van de elektriciteitsmarkt maakt ook een betere bescherming van de consument mogelijk, zowel in termen van een ruimere keuze bij de ondertekening van contracten als in geval van afsluiting.

Tot nu toe heeft alleen Denemarken verklaard dat de richtlijn binnen de wettelijke termijn volledig is omgezet. De Commissie stuurt daarom schriftelijke aanmaningen naar de andere 26 lidstaten. Zij hebben nu twee maanden de tijd om te reageren, hun omzetting te voltooien en de Europese Commissie in kennis te stellen van hun maatregelen. Als er geen bevredigend antwoord komt, kan de Commissie besluiten een met redenen omkleed advies uit te brengen.

Meer informatie:

Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier : Energie
ECER-EU-essentieel: Inbreukprocedures