Europese Commissie stelt voor de tijdelijke bescherming van vluchtelingen uit Oekraïne te verlengen

Contentverzamelaar

Europese Commissie stelt voor de tijdelijke bescherming van vluchtelingen uit Oekraïne te verlengen

Met een mededeling, een voorstel voor een uitvoeringsbesluit en een aanbeveling van de Raad zet de Commissie een gemeenschappelijke Europese koers uit voor de toekomst van Oekraïense vluchtelingen in de EU. De tijdelijke bescherming van Oekraïense vluchtelingen wordt met een jaar verlengd en met het voorstel voor de aanbeveling van de Raad wil de Commissie lidstaten voorbereiden op een gecoördineerde overgang van tijdelijke bescherming.

Via de Mededeling van de Commissie over een voorspelbare en gemeenschappelijke Europese aanpak voor Oekraïners in de EU (COM(2025) 649) en het Voorstel van de Commissie voor een uitvoeringsbesluit van de Raad tot verlenging van de tijdelijke bescherming (COM(2025) 650) van 4 juni 2025 stelt de Europese Commissie voor de tijdelijke bescherming van mensen die de Russische agressie tegen Oekraïne ontvluchten, met een jaar te verlengen tot en met 4 maart 2027. Dit zal rechtszekerheid bieden aan personen die tijdelijke bescherming genieten en aan de lidstaten, zodat in de hele EU dezelfde beschermingsnormen blijven gelden. Ontheemden uit Oekraïne kunnen zo ook gerustgesteld worden dat het aanvragen van internationale bescherming niet nodig of vereist is. De Europese Commissie bracht op 4 juni ook een Q&A en een factsheet uit over de voorstellen.

Om een stabieler en duurzamer perspectief te bieden, stelt de Commissie via het Voorstel voor een aanbeveling van de Raad betreffende een gecoördineerde aanpak van de overgang uit de tijdelijke bescherming van ontheemden uit Oekraïne (COM(2025) 651) van 4 juni 2025 de lidstaten ook voor zich voor te bereiden op een gecoördineerde overgang van tijdelijke bescherming door middel van een aanbeveling van de Raad. De voorgestelde maatregelen voorzien in de behoeften van degenen die in de EU verblijven en in de noodzaak voor Oekraïne om het land weer op te bouwen, onder meer door veilige, vrijwillige en waardige terugkeer en re-integratie te ondersteunen.

De aanbeveling van de Raad omvat de volgende maatregelen:

  • De overgang naar andere rechtsposities bevorderen en vergemakkelijken: veel mensen die tijdelijke bescherming genieten, hebben zich in hun gastsamenleving geïntegreerd. Zij moeten de mogelijkheid hebben om over te stappen naar nationale of EU-rechtsstatussen die beter aansluiten bij hun nieuwe situatie.
  • De weg effenen voor een geleidelijke terugkeer en duurzame re-integratie in Oekraïne, rekening houdend met de behoeften en capaciteit van Oekraïne. Bijvoorbeeld door het toestaan van verkennende bezoeken aan Oekraïne voor degenen die een terugkeer naar huis overwegen of door het opzetten van programma’s voor vrijwillige terugkeer door lidstaten in samenwerking met de Oekraïense autoriteiten.
  • Betere informatie over de beschikbare opties: De Commissie steunt de oprichting van Unity Hubs in de lidstaten, in samenwerking met de Oekraïense autoriteiten. Unity Hubs zullen fungeren als multifunctionele informatiecentra voor zowel de integratie van ontheemden in gastsamenlevingen als voor terugkeer naar Oekraïne, en kunnen worden gefinancierd met middelen uit het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF). Ter ondersteuning van de lidstaten zal de Commissie een speciale gezant voor Oekraïners in de EU benoemen.
  • Coördinatie en informatie-uitwisseling tussen de lidstaten en Oekraïne moet worden voortgezet via het solidariteitsplatform en door de gegevens op het registratieplatform voor tijdelijke bescherming tijdig bij te werken.

Het is nu aan de Raad om het voorstel van de Commissie om de tijdelijke bescherming met één jaar te verlengen en het voorstel voor een aanbeveling van de Raad formeel goed te keuren.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-webpagina: Oekraïne-Rusland- EU-ontwikkelingen
ECER-dossier: Asiel en immigratie