Europese Commissie verlengt de gasopslagverplichtingen van lidstaten en start tweede ronde gecoördineerde inkoop gas

Contentverzamelaar

Europese Commissie verlengt de gasopslagverplichtingen van lidstaten en start tweede ronde gecoördineerde inkoop gas

Met de verlening van de gasopslagplichten van lidstaten tot eind 2027 wil de Commissie de energievoorzieningszekerheid waarborgen en de Europese gasmarkten helpen stabiliseren. Met de opgestarte tweede tussentijdse ronde voor gecoördineerde gasaankopen via AggregateEU moet stabiliteit en voorspelbaarheid van de gasbevoorrading worden gewaarborgd.

De Europese Commissie heeft op 5 maart 2025 voorgesteld om de gasopslagverplichtingen van de EU te verlengen tot eind 2027. Hiermee wil de Commissie de energievoorzieningszekerheid waarborgen en de Europese gasmarkten helpen stabiliseren. Tegelijk zal de Commissie lidstaten het komende vulseizoen van de opslag in de zomer van 2025 meer flexibiliteit bieden door rekening te houden met de specifieke ontwikkelingen op de gasmarkt. Op die manier kunnen lidstaten hun faciliteiten het hele seizoen door tegen optimale aankoopvoorwaarden vullen. 

Meer informatie is op deze webpagina van de Europese Commissie te vinden. Ook bracht de Commissie een Q&A uit.

Het voorstel van 5 maart voor een verlenging van de verordening met twee jaar gaat vergezeld van een aanbeveling van de Commissie betreffende de streefdoelen voor 2025 voor het vullen van gasopslaginstallaties. Lidstaten worden verzocht rekening te houden met de huidige marktomstandigheden wanneer zij beslissen over nationale maatregelen voor het bijvullen van de opslag. Door meer flexibiliteit bij het bereiken van de doelstellingen kunnen potentiële marktverstoringen worden voorkomen. 

In een verslag over de werking van de betreffende wetgeving, dat ook op 5 maart werd aangenomen, wordt benadrukt dat de gasopslagverordening heeft bijgedragen tot een stabiele voorziening en minder volatiele gasmarkten sinds de vaststelling ervan in 2022. 

Gecoördineerde gasaankopen

Op 12 maart 2025 lanceerde de Europese Commissie de tweede tussentijdse matchingsronde voor de coördinatie van gasaankopen via het AggregateEU-platform.

Kopers uit de EU en de Energiegemeenschap kunnen hun gasvraag voor meerdere periodes van 6 maanden, van juli 2025 tot oktober 2030, indienen en bundelen. Zij krijgen toegang tot concurrerende aanbiedingen van betrouwbare internationale leveranciers. Om deel te nemen aan deze aanbesteding voor de middellange termijn moet de vraag vóór 17 maart 2025 worden ingediend en zal er van 18 tot 21 maart een aanbesteding worden uitgeschreven voor het indienen van blijken van belangstelling door potentiële leveranciers. Nadat vraag en aanbod via het platform op elkaar zijn afgestemd, onderhandelen de individuele bedrijven bilateraal over hun contract.

De tussentijdse rondes op AggregateEU zijn een dienst die door de Commissie wordt aangeboden om de stabiliteit en voorspelbaarheid van de gasvoorziening te waarborgen na de korte termijncrisis waarmee de EU de afgelopen jaren werd geconfronteerd.

De laatste ronde bouwt voort op de succesvolle eerste tussentijdse ronde uit februari 2024, toen het aanbod bijna verdrievoudigde ten opzichte van de vraag van EU-bedrijven. Ook bouwt de tweede ronde voort op de vorige korte termijnrondes die sinds 2023 hebben bereikt om 42 miljard kubieke meter vraag en aanbod te matchen.

AggregateEU is een vlaggenschipinitiatief van de Commissie voor vraagbundeling en gecoördineerde gasaankopen op Europees niveau en onderdeel van het in april 2023 gelanceerde EU-energieplatform. In het kader van de bepalingen van het pakket waterstof en koolstofarme gassen werkt de Commissie op dit moment aan de oprichting van een permanent instrument voor de gezamenlijke aankoop van gas en andere soortgelijke mechanismen voor de bundeling van de vraag naar belangrijke grondstoffen zoals waterstof en kritieke grondstoffen.

Meer informatie:

Nieuwsbericht Europese Commissie (verlenging)
Nieuwsbericht Europese Commissie (gasaankopen)
ECER-dossier: Energie
ECER-dossier: Aanbestedingen
ECER-dossier: Klimaat en Milieu