Europese Rekenkamer brengt Advies uit over het EDIP
Nieuwsbericht | 10-10-2024
Het gaat om Advies 02/2024 van de Europese Rekenkamer (ERK) van 3 oktober 2024 over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het programma voor de Europese defensie-industrie en van een kader van maatregelen ter waarborging van de tijdige beschikbaarheid en levering van defensieproducten (EDIP) (zie daarover ook dit ECER-bericht).
De auditors van de ERK wijzen in het advies op het risico dat de voorgestelde 1,5 miljard euro aan EDIP uitgaven en de uitvoeringsperiode van het EDIP van twee jaar niet stroken met de ambitieuze doelen om de paraatheid van de EU-defensie-industrie te vergroten en om bij te dragen tot de industriële defensiebasis van Oekraïne. De Europese Commissie heeft niet vastgesteld hoeveel EU-begrotingssteun nodig zou zijn om de voorgestelde beleidsinstrumenten in te voeren. Daarnaast dreigt het EU-geld terecht te komen bij een te breed scala aan projecten die mogelijk geen meetbare impact op EU-niveau hebben, waarschuwen de auditors. Daarom is het belangrijk om uiterlijk eind 2027 realistische mijlpalen en streefdoelen vast te stellen. De Europese Commissie zou moeten overwegen om de huidige industriële defensiestrategie aan te vullen met een financieringsstrategie voor de lange termijn als onderdeel van de volgende meerjarenbegroting van de EU.
Het voorgestelde programma voor de Europese defensie-industrie (EDIP) beoogt de defensieparaatheid van de EU te verbeteren en de EU wapenindustrie te versterken. In het ERK-advies adviseren de auditors om een stevigere beleidsopzet te hanteren en een betere balans tussen doelen, begroting en tijdschema aan te houden. Ook beveelt de ERK aan om de regelingen voor verantwoording te verduidelijken en versterken.
De auditors vragen om verduidelijking en versterking van de regelingen voor verantwoording van het programma, ook met betrekking tot de controlerechten van de ERK, die moeten worden gehandhaafd. Dit is met name van belang gezien de complexiteit van de governanceregelingen voor defensie, vooral wanneer programma’s niet direct door de Commissie worden beheerd of wanneer de uitvoering deels aan de Oekraïense autoriteiten wordt toevertrouwd.
Het voorstel voor de EDIP-verordening geeft de Europese Commissie ook nieuwe verantwoordelijkheden en rechten om de levering van defensieproducten te waarborgen. De auditors van de ERK benadrukken in het advies dat de goede werking van dit mechanisme uiteindelijk zal afhangen van de bereidheid van de lidstaten om samen te werken.
Meer informatie: Nieuwsbericht Europese Rekenkamer ECER-dossier : Buitenlands- en Veiligheidsbeleid