Europese Rekenkamer brengt analyse over beheer EU-begroting uit

Contentverzamelaar

Europese Rekenkamer brengt analyse over beheer EU-begroting uit

De auditors stellen in hun analyse over de prestatierapportage (AMPR) van de Europese Commissie onder meer vast dat de Commissie over het algemeen goede procedures had voor het opstellen van het AMPR. Wel is de kwaliteit van de prestatiegegevens nog voor verbetering vatbaar. Ook worden in de analyse voor cohesiefinanciering en de herstel en veerkrachtfaciliteit andere, positievere standpunten weergegeven dan sommige van de belangrijkste opmerkingen die de auditors in het recente jaarverslag over de EU-begroting maakten.

Het gaat om Analyse 04/2024 van de Europese Rekenkamer (ERK), getiteld “Het jaarlijkse beheers- en prestatieverslag over de EU - begroting 2023 van de Commissie”. De analyse werd op 14 november 2024 gepubliceerd en is beschikbaar op de ERK-website. Het is geen controleverslag maar een analyse gebaseerd op eerdere controlewerkzaamheden van de ERK op dit gebied, openbaar beschikbare informatie en specifiek voor dit doel verzameld materiaal.

Elk jaar brengt de Europese Commissie in haar jaarlijkse beheers- en prestatieverslag (annual management and performance report ( AMPR )) verslag uit over hoe de EU-begroting wordt beheerd en hoe de EU-programma’s en het EU-beleid presteren. Dergelijke prestatierapportage is belangrijk voor de verantwoordingsplicht, omdat de Commissie hiermee de algemene politieke verantwoordelijkheid voor het beheer van de EU-begroting op zich neemt. Het verslag speelt ook een rol in de jaarlijkse “kwijtingsprocedure” waarin het Europees Parlement, op aanbeveling van de Raad, de uitvoering van de EU-begroting controleert en de uitvoerende macht van de EU ter verantwoording roept.

De auditors van de ERK onderzochten deel I van het AMPR, waarin de belangrijkste feiten en resultaten in verband met het begrotingsbeheer voor 2023 worden gepresenteerd. Onder meer de steun van de EU voor Oekraïne, de reactie van de EU op het conflict in het Midden-Oosten en de fondsen voor herstel na de COVID - 19-pandemie (de herstel- en veerkrachtfaciliteit) komen aan bod. De auditors stelden vast dat de Commissie over het algemeen goede procedures had voor het opstellen van dit document. Hoewel ze geen inconsistenties in de belangrijkste financiële vorderingen vonden, is de kwaliteit van de prestatiegegevens nog voor verbetering vatbaar. Daarnaast worden in het document voor cohesiefinanciering en de herstel- en veerkrachtfaciliteit andere, positievere standpunten weergegeven dan sommige van de belangrijkste opmerkingen die de auditors in het jaarverslag over de EU-begroting (oktober 2024) hebben gemaakt (zie ook dit ECER-bericht).

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Rekenkamer
ECER-dossier: Begroting