Europese Rekenkamer publiceert Jaarverslag 2023 en constateert stijging in geschat foutenpercentage uitgaven

Contentverzamelaar

Europese Rekenkamer publiceert Jaarverslag 2023 en constateert stijging in geschat foutenpercentage uitgaven

Net als in voorgaande jaren is het geschatte foutenpercentage in de uitgaven uit de EU-begroting gestegen. De auditors van de Europese Rekenkamer waarschuwen ook voor de toenemende financiële risico’s voor de EU-begroting als gevolg van een recordschuld, de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de hoge inflatie.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2023 van de Europese Rekenkamer (ERK) dat op 10 oktober 2024 is gepubliceerd.

Achtergrond
Ieder jaar controleren de auditors van de ERK de ontvangsten en uitgaven van de EU-begroting om te zien – en een oordeel te geven- of de jaarrekening betrouwbaar is en of de inkomsten en uitgaven voldoen aan de regels. De auditors toetsen steekproeven van verrichtingen om statistisch gefundeerde schattingen te geven van de mate waarin de ontvangsten en de verschillende uitgaventerreinen fouten vertonen (het “ foutenpercentage”). Zij meten het geschatte foutenpercentage aan de hand van een drempel van 2 procent. Deze drempel is het percentage waarboven onregelmatige uitgaven als materieel worden beschouwd. Het geschatte foutenpercentage verwijst niet naar fraude, inefficiëntie of verspilling; het is een schatting van het bedrag dat niet volgens de EU- en de nationale regels is besteed. Tijdens hun controlewerkzaamheden over 2023 stelden de auditors echter ook 20 gevallen van vermoedelijke fraude vast die ze aan de relevante EU-autoriteiten meldden. Een „afkeurend” oordeel betekent dat de auditors wijdverbreide problemen hebben aangetroffen. Een oordeel „met beperking” houdt in dat er problemen zijn vastgesteld die geen diepgaande invloed hebben.

De controle
De auditors van de ERK concluderen dat de EU-rekeningen voor het begrotingsjaar 2023 een getrouw beeld geven en dat de ontvangstenverrichtingen als foutenvrij kunnen worden beschouwd. Wel maken ze zich zorgen over het hogere foutenpercentage, dat steeg van 3,0 procent in 2021 tot 5,6 procent in 2023. Deze stijging heeft een impact op de 191,2 miljard euro aan uitgaven uit de EU-begroting. Bovendien hebben onregelmatigheden gevolgen voor een deel van de 48,0 miljard euro die uit de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) is uitgegeven. Deze faciliteit is de belangrijkste pijler van NextGenerationEU (NGEU), het coronaherstelpakket van de EU. De ERK zal twee afzonderlijke oordelen afgeven over de wettigheid en rechtmatigheid van de uitgaven; een over de EU-begroting en een over de RRF.

De auditors ontdekten bij hun controle tot slot ook betalingen waarvoor niet aan alle voorwaarden was voldaan en trof zwakke punten aan in de controlesystemen van de lidstaten.

Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie, maar ook die van de andere EU-instellingen en organen, om te waarborgen dat de begroting naar behoren wordt besteed. De lidstaten zijn echter samen verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van de uitgaven. Het gaat hierbij voornamelijk om de uitgaventerreinen van natuurlijke hulpbronnen en cohesie.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Rekenkamer
Persbericht Europese Commissie
ECER-EU-essentieel: Instellingen en overige organen - Europese Rekenkamer
ECER-dossier: Begroting