Europol presenteert rapport waarin criminele netwerken in de EU in kaart zijn gebracht
Nieuwsbericht | 10-04-2024
Het gaat om het op 5 april 2024 gepresenteerde rapport getiteld “Decoding the EU’s most threatening criminal networks” . Al eerder werd in de routekaart van oktober 2023 ter bestrijding van drugshandel en georganiseerde misdaad uiteengezet dat het in kaart brengen van criminele netwerken met een hoog risico de sleutel is tot de ontmanteling ervan. Het rapport is een vervolg op de acties die in de routekaart zijn genoemd en is een belangrijk resultaat in het kader van de EU-strategie ter bestrijding van de georganiseerde misdaad 2021-2025 (COM(2021) 170) (zie ook dit ECER-bericht).
In het rapport worden meer dan 800 criminele netwerken en 25 000 personen geanalyseerd op basis van gegevens uit alle lidstaten en 17 niet-EU-landen. Het rapport bestrijkt de belangrijkste criminele activiteiten, waaronder drugshandel, fraude, vastgoedcriminaliteit, migrantensmokkel en mensenhandel. Het geeft een duidelijk beeld van criminele activiteiten, maar ook van degenen die ervoor verantwoordelijk zijn. Rechtshandhavingsinstanties krijgen hiermee waardevolle inzichten in de manier waarop criminele netwerken in de EU opereren, zodat er gerichter kan worden opgetreden om de georganiseerde misdaad te bestrijden.
Door middel van een uitgebreide analyse van 821 criminele netwerken is een ABCD-raamwerk ontwikkeld dat licht werpt op hun fundamentele kenmerken. Door de belangrijkste aspecten van deze groepen in vier verschillende dimensies in te delen - A voor Agile (Behendig), B voor Borderless (Grenzeloos), C voor Controling (Controlerend) en D voor Destructive (Destructief) - biedt het raamwerk waardevol inzicht in de werkwijze, structuren en operationele patronen van die netwerken.
De meest bedreigende netwerken zijn:
De dreiging die uitgaat van deze netwerken is overal aanwezig en complex. Er is behoefte aan een gecoördineerde, aanhoudende, multilaterale respons en gezamenlijke samenwerking.
De ABCD belicht belangrijke elementen die als leidraad kunnen dienen voor beleid en operationele actie. Ook is het een uitgangspunt voor toekomstige analyses van criminele actoren en zal het verder worden uitgewerkt in toekomstige analytische producten van Europol, zoals de EU-dreigingsevaluatie voor zware en georganiseerde criminaliteit 2025.
Meer informatie: Nieuwsbericht Europol ECER-dossier: Strafrechtelijke samenwerking ECER-dossier: Georganiseerde criminaliteit ECER-dossier: Justitie en Binnenlandse zaken - Politiesamenwerking