Gaswetgeving van de EU hervormd

Contentverzamelaar

Gaswetgeving van de EU hervormd

In het EU-Publicatieblad zijn een verordening en een richtlijn met gemeenschappelijke interne marktregels voor hernieuwbaar gas, aardgas en waterstof verschenen. De nieuwe EU-regels zullen de overstap naar hernieuwbaar en koolstofarm gas gemakkelijker maken, zodat de EU haar decarbonisatie-doelstellingen haalt.

Het gaat om Verordening (EU) 2024/1789 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2024 inzake de interne markten voor hernieuwbaar gas, aardgas en waterstof en Richtlijn (EU) 2024/1788 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2024 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markten voor hernieuwbaar gas, aardgas en waterstof. De verordening en de richtlijn zijn op 15 juli 2024 in het EU-Publicatieblad verschenen.

De verordening en de richtlijn bevatten solide regels voor de organisatie van de markt voor aardgas en een stevig kader voor de ontwikkeling van een markt voor waterstof en voor waterstof­infrastructuur. Het gaat om specifieke regels voor het vervoer, de levering en de opslag van aardgas en waterstof.

Toekomstgerichte, geïntegreerde en transparante netwerkplanning wordt de norm in de hele EU, op basis van het energie-efficiëntie-eerstbeginsel. Beheerders van gas- en waterstofnetten zullen een tienjarig netontwikkelingsplan opstellen. De nieuwe regels maken ook de opzet van een permanent platform voor vraagbundeling mogelijk.

Om te waarborgen dat fossiele brandstoffen worden uitgefaseerd, mogen er na 2049 geen langetermijn­contracten voor fossiel gas meer worden gesloten. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat er meer gebruik wordt gemaakt van hernieuwbaar gas en koolstofarm gas, met name waterstof, in steenkool- en koolstofintensieve regio's. De lidstaten zullen voorzien in tariefkortingen en stimulansen om hun markt- en systeemintegratie te vergemakkelijken, met name voor de opkomende waterstofmarkt, en zo te zorgen voor een rechtvaardige transitie. Er zal ook een vrijwillig mechanisme worden opgezet om de waterstofmarkt vijf jaar lang te ondersteunen.

Kwetsbare consumenten die te kampen hebben met energiearmoede zullen dankzij de nieuwe regels beter beschermd zijn, met name in afgelegen gebieden. De lidstaten moeten maatregelen nemen om burgers te beschermen tegen afsluiting van het net en noodleveranciers aanwijzen zodat de levering niet stokt.

Meer informatie:

  • Persbericht van de Raad
  • ECER-dossier – Gemeenschappelijke energiemarkt
  • ECER-bericht - Raad geeft goedkeuring aan herziene opzet van de elektriciteitsmarkt en pakket koolstofvrij gas en waterstof (27 mei 2024)
  • ECER-bericht - Europese Commissie presenteert wetgevingsvoorstellen om de gasmarkt in de EU te hervormen (5 januari 2022)