Inbreukenpakket september 2024: Nederland ontvangt twee aanmaningen van de Europese Commissie

Contentverzamelaar

Inbreukenpakket september 2024: Nederland ontvangt twee aanmaningen van de Europese Commissie

De Europese Commissie verzoekt Nederland om de bepalingen van de herziene richtlijn hernieuwbare energie (RED III) met betrekking tot de vereenvoudiging en versnelling van vergunningsprocedures volledig om te zetten in nationale wetgeving. Nederland wordt ook verzocht om de EU-richtlijn duurzaamheidsrapportage door ondernemingen (CSRD) volledig om te zetten.

Richtlijn hernieuwbare energie

De Commissie roept Nederland – en 25 andere EU-lidstaten - op om de bepalingen van de herziene richtlijn hernieuwbare energie (RED III) met betrekking tot de vereenvoudiging en versnelling van vergunningsprocedures volledig om te zetten in nationale wetgeving. Deze bepalingen omvatten maatregelen om de vergunningsprocedures te vereenvoudigen en te versnellen, zowel voor projecten voor hernieuwbare energie als voor de infrastructuurprojecten die nodig zijn om de extra hernieuwbare energie in het elektriciteitssysteem te integreren. Ze omvatten ook duidelijke termijnen voor vergunningsprocedures die gericht zijn op specifieke technologieën of soorten projecten, de versterking van de rol van het centrale contactpunt voor aanvragen en het vermoeden dat projecten voor hernieuwbare energie en de bijbehorende netwerkinfrastructuur van groot openbaar belang zijn.

Richtlijn duurzaamheidsrapportage door ondernemingen

De Commissie heeft schriftelijke aanmaningen gestuurd naar Nederland en 16 andere EU-lidstaten om de richtlijn duurzaamheidsrapportage door ondernemingen (CSRD) volledig om te zetten. De richtlijn introduceert nieuwe regels voor duurzaamheidsverslaglegging. Zij verplicht grote en beursgenoteerde bedrijven (met uitzondering van micro-ondernemingen) om informatie openbaar te maken over de sociale en milieurisico's waarmee zij worden geconfronteerd en over de manier waarop hun activiteiten mensen en het milieu beïnvloeden. Dit helpt investeerders en andere belanghebbenden om de duurzaamheidsprestaties van bedrijven te beoordelen.

Meer informatie: