IOB publiceert rapport over Nederlandse belangenbehartiging in de Europese Unie
Nieuwsbericht | 13-12-2024
Het gaat om het op 11 december 2024 door de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (IOB) gepubliceerde rapport “Grip door begrip. De Nederlandse invloed in de Europese Unie (2016-2023)”. Het rapport (100 pagina’s) en samenvatting (14 pagina’s), alsmede onderliggende documenten (bijvoorbeeld bijlagen en kamerbrief) zijn hier in te zien.
Achtergrond De evaluatie in het rapport “Grip door begrip” is gebaseerd op een aantal bouwstenen (2 vragenlijsten, 150 case-overstijgende interviews, 5 literatuurstudies, beleidsdocumentenanalyse en 5 casestudies).
De literatuurstudies en vier van de vijf casestudies zijn in samenwerking met EU-experts van Nederlandse kennisinstellingen tot stand gekomen en zijn te vinden op:
Deze evaluatie bouwt voort op de IOB-evaluatie van de Nederlandse EU-standpuntbepaling Tactisch en praktisch uit 2021 (zie ook dit ECER-bericht). In die evaluatie is bekeken hoe het proces verloopt waarin het initiële Nederlandse standpunt op een nieuw voorstel van de Europese Commissie wordt bepaald.
Conclusies IOB concludeert in het rapport “Grip door begrip” dat, vergeleken met andere EU-lidstaten, Nederland in de onderzochte periode 2016-2023 veel invloed had op EU-beleid. Nederland ‘bokste regelmatig boven zijn gewicht’.
Nederland ontleende de mate van invloed aan:
Over het algemeen staat Nederland bekend als competent, pragmatisch, duidelijk, inhoudelijk goed georganiseerd, betrouwbaar in EU-onderhandelingen en op sommige terreinen als constructief.
Het rapport benoemt dit als positieve uitkomsten, maar zij bieden geen garantie voor de toekomst. Ontwikkelingen in zowel de binnenlandse politiek, de Europese als de bredere geopolitieke context kunnen de Nederlandse invloed in de EU bevorderen of juist belemmeren.
Aanbevelingen Het rapport beveelt aan dat - wil het kabinet de opgebouwde invloed van Nederland in de EU bestendigen of verstevigen- dan (mét behoud van bovengenoemde sterke kenmerken) zou moeten worden geïnvesteerd in:
Om het vertrek van de invloedrijke minister-president op te vangen, is het volgens het rapport ten slotte van belang de ambtelijke ondersteuning op het hoogste EU-politieke niveau te koesteren.
Meer informatie: Nieuwsbericht IOB ECER-EU-essentieel : Haags afstemmingsoverleg ECER-EU-essentieel : Nederlands Parlement en de EU