Raad verlengt geldigheidsduur van drie noodverordeningen met betrekking tot energieprijzen en voorzieningszekerheid

Contentverzamelaar

Raad verlengt geldigheidsduur van drie noodverordeningen met betrekking tot energieprijzen en voorzieningszekerheid

De drie noodverordeningen werden in december 2022 aangenomen om de (gas)solidariteit tussen de EU-lidstaten te vergroten, de inzet van hernieuwbare energie te versnellen en EU-burgers te beschermen tegen buitensporig hoge energieprijzen. De noodverordeningen werden vastgesteld naar aanleiding van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en zijn aangenomen op grond van een Verdragsbepaling die speciaal bedoeld is voor noodsituaties.

Rusland is al jarenlang de belangrijkste gasleverancier van de EU. Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne is de gaslevering door Rusland aan de EU verstoord. In het verleden heeft de EU meer dan 40 procent van haar gasleveringen uit Rusland betrokken. Vanaf februari 2022 is steeds minder gas geleverd. In de eerste helft van 2023 bedroeg de hoeveelheid gas die uit Rusland via pijplijnen werd geleverd minder dan 10 procent van de invoer van gas door de EU.

Deze aanbodschok heeft volgens de Europese Commissie aanzienlijke gevolgen gehad voor de gas- en elektriciteitsprijzen en de volatiliteit daarvan, de inflatie en de algemene financiële en macro-economische stabiliteit van de EU. In die context stelde de Raad in december 2022 drie noodverordeningen vast: de verordening gassolidariteit (zie het ECER-bericht daarover), de verordening marktcorrectiemechanisme voor aardgastransacties (zie het ECER-bericht daarover) en de verordening versnelling inzet hernieuwbare energie (zie het ECER-bericht daarover). Deze verordeningen zijn aangenomen volgens de (nood)procedure van artikel 122, lid 1, van het EU-Werkingsverdrag (zie dit ECER-dossier voor meer informatie over deze procedure).

In december 2023 heeft de Raad besloten om de geldigheidsduur van de drie noodverordeningen uit 2022 te verlengen:

  • De geldigheidsduur van de verordening gassolidariteit is met 1 jaar verlengd tot 31 december 2024 (Verordening 2023/2919);
  • De geldigheidsduur van de verordening marktcorrectiemechanisme voor aardgastransacties is verlengd met 1 jaar tot 31 januari 2025 (Verordening 2023/2920);
  • De geldigheidsduur van de verordening versnelling inzet hernieuwbare energie is verlengd met 1 jaar tot 30 juni 2025 (verordening nog niet verschenen in het EU-Publicatieblad).

Meer informatie: