Richtlijn industriële emissies geactualiseerd

Contentverzamelaar

Richtlijn industriële emissies geactualiseerd

De richtlijn industriële emissies uit 2010 is het belangrijkste EU-instrument om de verontreiniging door industriële installaties te reguleren. Om de industriële emissies verder terug te dringen, zijn grootschalige intensieve veehouderijen, waaronder varkens- en pluimveehouderijen, onder het toepassingsgebied van de richtlijn gebracht. Ook mijnbouw en de grootschalige productie van batterijen zijn onder het toepassingsgebied gebracht.

Het gaat om Richtlijn (EU) 2024/1785 van het Europees Parlement en de Raad van 24 april 2024 tot wijziging van Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad inzake industriële emissies. De richtlijn is op 15 juli 2024 in het EU-Publicatieblad verschenen.

De richtlijn industriële emissies (Richtlijn 2010/75/EU) is het belangrijkste EU-instrument om de verontreiniging door industriële installaties, waaronder ook intensieve veehouderijen, te reguleren. Installaties die onder de reeds bestaande richtlijn vallen, zoals elektriciteitscentrales, raffinaderijen en afvalverwerkingsinstallaties, zijn goed voor ongeveer 40 procent van de broeikasgasemissies en 20 procent van de uitstoot van verontreinigende stoffen in lucht en water.

Toepassingsgebied

Om de industriële emissies verder terug te dringen, zijn in de herziene richtlijn grootschalige intensieve veehouderijen, waaronder varkens- en pluimveehouderijen, onder het toepassingsgebied gebracht. Ook mijnbouw en de grootschalige productie van batterijen zijn onder het toepassingsgebied van de richtlijn gebracht. De Commissie zal evalueren of industriële mineralen ook onder het toepassingsgebied moeten worden gebracht.

Vergunningen

Om een vergunning te kunnen krijgen, moeten industriële installaties aantonen dat ze voldoen aan de regels inzake de vermindering van industriële emissies, en moeten ze zich houden aan emissiegrenswaarden en zo nodig maatregelen nemen.

Met de nieuwe richtlijn wordt de procedure om een vergunning te krijgen eenvoudiger, onder meer door een elektronisch vergunnings-systeem (e-vergunning) dat er uiterlijk in 2035 moet komen.

Doeltreffende handhaving en sancties

De lidstaten moeten zorgen voor doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties voor wanneer de richtlijn niet wordt nageleefd. Bij ernstige inbreuken kan marktdeelnemers een boete worden opgelegd die neerkomt op ten minste 3 procent van hun jaaromzet binnen de Unie.

De richtlijn bevat voor dat geval ook een bepaling die personen van wie de gezondheid is aangetast, het recht geeft om schadevergoeding te vorderen.

Meer informatie:

  • Persbericht van de Raad
  • ECER-dossier – Emissienormen voor belangrijke bronnen van luchtverontreiniging
  • ECER-bericht - Commissie presenteert wetgevingsvoorstel voor de herziening van de richtlijn inzake industriële emissies (15 april 2022)