Spanje voorzitter van de Raad van de EU

Contentverzamelaar

Spanje voorzitter van de Raad van de EU

Tot 31 december a.s. bekleedt Spanje voor de vijfde keer het voorzitterschap van de Raad van de EU. Dat betekent dat de raadsformaties, het Coreper en de raadswerkgroepen worden voorgezeten door Spanje. Spanje vormt samen met België en Hongarije een trio-voorzitterschap.

De prioriteiten van het Spaanse voorzitterschap zijn opgebouwd rond 4 thema’s: herindustrialisering van de EU en het waarborgen van haar open strategische autonomie, het boeken van vooruitgang in de groene transitie en aanpassing aan de milieueisen, het bevorderen van meer sociale en economische rechtvaardigheid en het versterken van de Europese eenheid.

Tijdens zijn voorzitterschap zal Spanje institutionele verdieping en verbeterde besluitvormingsprocessen bevorderen, evenals de uitbreiding van de Europese Unie. Wat betreft de uitdaging van de Russische invasie in Oekraïne, vindt Spanje het essentieel om Oekraïne krachtig te blijven steunen.

Spanje vormt een triovoorzitterschap met België en Hongarije. België zal in de eerste helft van 2024 voorzitter van de Raad zijn, gevolgd door Hongarije in de tweede helft van 2024. Het gezamenlijke programma van dit triovoorzitterschap vindt u op deze pagina.

 Meer informatie: