Verordening over methaanemissies definitief aangenomen

Contentverzamelaar

Verordening over methaanemissies definitief aangenomen

De verordening voert nieuwe vereisten in voor het meten, rapporteren en verifiëren van methaanemissies in de energiesector. Mitigatiemaatregelen, zoals het opsporen en herstellen van methaanlekken en het beperken van afblazen en affakkelen, moeten methaanemissies voorkomen. Mondiale monitoringinstrumenten zullen zorgen voor transparantie over de invoer van olie, gas en steenkool in de EU.

Exploitanten zullen op grond van de nieuwe verordening methaanemissies op bronniveau moeten meten en monitoringverslagen opstellen die door onafhankelijke geaccrediteerde verificateurs worden gecontroleerd.

De lidstaten zullen een inventaris van alle putten bijhouden en regelmatig bijwerken, evenals mitigatieplannen voor inactieve putten, om risico's voor de volksgezondheid en het milieu als gevolg van methaanemissies te voorkomen. Zij zullen ook de emissies van kolenmijnen die minder dan 70 jaar gesloten of verlaten zijn, meten en monitoren, aangezien methaan ook na stopzetting van de productie nog steeds vrijkomt.

De nationale autoriteiten zullen periodieke inspecties uitvoeren om de naleving van de voorschriften uit de verordening door de exploitanten te controleren en te waarborgen, eventueel gevolgd door corrigerende maatregelen.

Volgens de nieuwe regels moeten exploitanten ook methaanlekken opsporen en herstellen. Exploitanten zullen op gezette tijden moeten zoeken naar methaanlekken in verschillende soorten infrastructuur.

Indien een lek boven een bepaald niveau uitkomt, moeten alle componenten onmiddellijk na de detectie, en uiterlijk 5 dagen daarna, worden gerepareerd of vervangen. De termijn voor een volledige reparatie wordt volgens de nieuwe regels 30 dagen.

Daarnaast verbiedt de verordening het afblazen en affakkelen van methaan uit drainagestations tegen 2025 en uit ventilatieschachten tegen 2027, tenzij dit strikt noodzakelijk is of wanneer zich een noodsituatie of storing voordoet.

Ook de methaanemissies van de energie-invoer in de EU zullen worden getraceerd. Er komen ook mondiale monitoringinstrumenten voor meer transparantie over de invoer van olie, gas en steenkool in de EU.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie

Persbericht van de Raad
ECER-dossier: Energie
ECER-dossier: Klimaat en Milieu
ECER-bericht: Europese Commissie presenteert wetgevingsvoorstellen om de gasmarkt in de EU te hervormen (5 januari 2022)