Voorstel van de Commissie voor een aanbeveling van de Raad over een toereikend minimumkomen
Nieuwsbericht | 05-10-2022
Achtergrondinformatie
Beginsel 14 van de Europese pijler van sociale rechten bepaalt dat iedereen recht heeft op een adequaat minimuminkomen (zie dit ECER-bericht over de Europese pijler van sociale rechten). Om de sociale inclusie en de werkgelegenheid te bevorderen en ervoor te zorgen dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten, heeft de Commissie tal van initiatieven voorgesteld. Het gaat onder meer om het voorstel voor een richtlijn betreffende toereikende minimumlonen (2020) om ervoor te zorgen dat wie werkt een waardig leven kan leiden (zie het ECER-bericht over dit voorstel). Ook beoogt het voorstel van de Commissie voor een verordening betreffende een noodinterventie in verband met de hoge energieprijzen (2022) de dramatische stijgingen van de energieprijzen aan te pakken door het verbruik te verminderen en de uitzonderlijke winsten van energieproducenten te delen met de meest hulpbehoevenden (zie het ECER-bericht over dit voorstel).
In aanvulling op de eerder voorgestelde initiatieven heeft de Commissie op 28 september 2022 een voorstel gepresenteerd voor een aanbeveling van de Raad over een toereikend minimuminkomen dat actieve insluiting garandeert.
Het voorstel voor een Raadsaanbeveling
Hoewel alle lidstaten in een minimuminkomen voorzien, lopen de toereikendheid, het bereik en de doeltreffendheid ervan volgens de Commissie sterk uiteen. Het voorstel voor een aanbeveling van de Raad bevat duidelijke richtsnoeren voor de lidstaten om ervoor te zorgen dat hun regelingen inzake het minimuminkomen doeltreffend zijn bij de bestrijding van armoede en de bevordering van actieve inclusie in de samenleving en op de arbeidsmarkt. De lidstaten wordt aanbevolen:
.
Volgende stappen
Het voorstel zal door de lidstaten worden besproken met het oog op de goedkeuring ervan door de Raad. Zodra het voorstel is goedgekeurd, moeten de lidstaten om de drie jaar verslag bij de Commissie uitbrengen over de voortgang bij de uitvoering ervan. De Commissie zal de voortgang bij de uitvoering van deze aanbeveling ook monitoren in het kader van het Europees Semester. Het voorgestelde instrument – een aanbeveling van de Raad – biedt de lidstaten voldoende speelruimte om te bepalen hoe de doelstellingen van dit initiatief het best kunnen worden verwezenlijkt, rekening houdend met hun specifieke omstandigheden.
Meer informatie: