Nieuws

Contentverzamelaar

Terug

Fout

Webcontent zoeken

4.189 Zoekresultaten

Webcontent zoeken

EU-Hof oordeelt over de maatregelen die moeten worden genomen in speciale beschermingszones onder de EU-Vogelrichtlijn

De EU-lidstaten mogen zich bij de vaststelling van beschermings-, instandhoudings- en herstelmaatregelen in een speciale beschermingszone (SBZ) niet beperken tot de vogelsoorten waarvoor het gebied is aangewezen. Die maatregelen moeten ook andere in dat gebied voorkomende beschermenswaardige soorten omvatten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Griekse rechter.

Nieuwsbericht | 17-09-2024

Europese Commissie publiceert verslag over de Staat van de Energieunie

Het verslag over 2024 beschrijft onder meer hoe de EU tijdens het mandaat van de Commissie het hoofd heeft geboden aan de uitdagingen in het energiebeleid. Uit het verslag blijkt onder meer dat de EU beschikt over regelgeving om de transitie naar schone energie na te streven en dat de basis is gelegd voor hernieuwde economische groei en concurrentievermogen.

Nieuwsbericht | 16-09-2024

Commissie geeft toestemming voor hogere voorschotten GLB aan EU-landbouwers

Door de toestemming van de Europese Commissie voor het uitbetalen van hogere voorschotten uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kunnen de liquiditeitsproblemen worden aangepakt waarmee veel van de landbouwproducenten momenteel te maken hebben.

Nieuwsbericht | 16-09-2024

EU-Hof verduidelijkt wanneer sprake is van ‘buitengewoon moeilijke omstandigheden’ in de zin van de EU-Gezinsherenigingsrichtlijn

Buitengewoon moeilijke omstandigheden die de verlening van een autonome verblijfstitel aan een gezinslid van een gezinshereniger kunnen rechtvaardigen zijn omstandigheden die door hun aard in hoge mate ernstig of zwaar zijn voor het betrokken gezinslid of dit gezinslid blootstellen aan een hoge mate van onzekerheid of kwetsbaarheid die verder gaat dan de gebruikelijk ups en downs van een normaal gezinsleven. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Spaanse rechter.

Nieuwsbericht | 16-09-2024

Europese Commissie registreert nieuwe burgerinitiatieven over waterweerbaarheid en psychedelica

De twee nieuwe burgerinitiatieven hebben betrekking op waterweerbaarheid en op de registratie van therapeutische toepassing van psychedelica.

Nieuwsbericht | 13-09-2024

Europese Commissie publiceert het 32ste verslag over de toepassing van de sociale wetgeving voor het wegvervoer

Het verslag bevat een overzicht van de uitvoering in de lidstaten van de sociale regelgeving van de EU voor het wegvervoer in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. De Commissie heeft het verslag op 13 september 2024 gepubliceerd.

Nieuwsbericht | 13-09-2024

EU-Hof oordeelt over het begrip ‘diensten op het gebied van juridisch advies’ in EU-sanctiewetgeving

Het verlijden van een koopakte voor onroerend goed door een notaris is géén dienst op het gebied van juridisch advies die wordt verboden door het EU-sanctierecht tegen Rusland. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Duitse rechter.

Nieuwsbericht | 13-09-2024

EU-Hof: Google heeft misbruik gemaakt van zijn machtspositie door eigen productvergelijkingsdienst te bevoordelen en opgelegde boete blijft in stand

Het EU-Hof bevestigt de eerder door de Europese Commissie aan Google opgelegde geldboete die is opgelegd omdat de Commissie meende dat het bedrijf op verschillende nationale markten voor onlinezoekdiensten misbruik had gemaakt van zijn machtspositie door zijn eigen productvergelijkingsdienst te bevoordelen ten opzichte van die van zijn concurrenten. Het Gerecht bevestigde eerder het besluit van de Commissie grotendeels en handhaafde die geldboete, waarna Google en Alphabet hogere voorziening instelden bij het EU-Hof. In de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van die hogere voorziening, wijst het EU-Hof de voorziening nu af en bevestigt het EU-Hof het arrest van het Gerecht.

Nieuwsbericht | 13-09-2024

EU en EER-EVA-lidstaten ondertekenen overeenkomst over financieel mechanisme EER 2021-2028 en protocollen markttoegang

Het pakket overeenkomsten en protocollen brengt onder meer nieuwe financiële middelen voor projecten in de begunstigde staten van de Europese Economische Ruimte, die de economische en sociale verschillen in de EER moeten verminderen en de handels- en economische betrekkingen moeten versterken.

Nieuwsbericht | 13-09-2024

A-G Richard de la Tour brengt een conclusie uit over asielverzoeken wegens een vendetta in het land van herkomst

Een persoon die om internationale bescherming verzoekt en die lid is van een familie die in zijn land van herkomst betrokken is bij een vendetta, kan worden geacht te zijn blootgesteld aan een daad van vervolging wegens het behoren tot een bepaalde sociale groep in de zin van de EU-Asielkwalificatierichtlijn. Die vervolgingsgrond kan leiden tot de toekenning van de vluchtelingenstatus. Dat is het advies van advocaat-generaal Richard de la Tour aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Oostenrijkse rechter.

Nieuwsbericht | 13-09-2024