Inloggen
Door in een richtlijn toe te staan dat de lidstaten ongelimiteerd onderscheid mogen maken naar sekse bij het berekenen van verzekeringspremies heeft de EU in strijd met het recht op gelijke behandeling van man en vrouw gehandeld. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een zaak die door het Belgische hooggerechtshof aan het Hof was voorgelegd. In het arrest toetst het Hof de geldigheid van een EU-richtlijn aan het EU-Handvest grondrechten.
Nieuwsbericht | 04-03-2011
De Europese Unie heeft nieuwe regels voor de manier waarop de lidstaten de Europese Commissie controleren als de Commissie EU-regelgeving uitvoert. Deze controle wordt uitgeoefend door comités bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten. Dit systeem wordt ook wel ‘Comitologie’ genoemd. Na stevige onderhandelingen in Brussel hebben we een nieuwe Comitologieverordening, die het oude ‘Comitologiebesluit’ vervangt. Op 1 maart 2011 is de nieuwe verordening in werking getreden.
Nieuwsbericht | 01-03-2011
Nu ook de Raad formeel heeft ingestemd met de nieuwe Comitologieverordening, staat niets meer in de weg aan de vaststelling ervan. Deze verordening regelt de uitvoeringsbevoegdheden van de Commissie. Het ECER organiseerde onlangs een drukbezocht seminar over dit onderwerp. Verschijning van de verordening in het Publicatieblad van de EU wordt ieder moment verwacht.
Nieuwsbericht | 18-02-2011
De Europese Commissie kan instemmen met de beperkte verdragswijziging die is voorgesteld door de Europese Raad om de invoering van een Europees stabiliteitsmechanisme ter bescherming van de stabiliteit van de eurozone mogelijk te maken. De Commissie heeft in de vereenvoudigde herzieningsprocedure die gevolgd wordt het recht van advies, net als het Europees Parlement. En daar zijn beide instellingen niet helemaal blij mee, zo bleek tijdens een debat in het EP.
Het Europees Parlement heeft voor het eerst een handelsakkoord van de EU met een derde land goedgekeurd. Een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea was de eerste test voor de EP-leden hoe om te gaan met deze goedkeuringsbevoegdheid op het gebied van de handelspolitiek, die zij sinds het Verdrag van Lissabon hebben. De EP-leden gaan akkoord, maar wel moeten enkele vrijwaringsclausules in een aparte verordening worden uitgewerkt.
Lidstaten mogen de exclusieve uitzending van alle wedstrijden van het WK en het EK voetbal op betaaltelevisie verbieden, omdat die evenementen van aanzienlijk belang voor de samenleving zijn en daarom kosteloos bekeken moeten kunnen worden. De Europese Commissie mag hierbij afgaan op de aanmelding van de lidstaat van bepaalde evenementen, zonder bijzondere motivering.
De Europese Commissie heeft Nederland met klem verzocht een arrest van het Hof van Justitie na te leven. Het gaat om een arrest uit 2009 waarin Nederland veroordeeld werd wegens onjuiste naleving van de richtlijn betreffende milieueffectrapportages. De Commissie kan de zaak zonodig opnieuw voorleggen aan het EU-Hof en daarbij een fikse boete eisen.
Kenmerkend voor het Europese recht zijn de 23 officiële talen van de EU waarmee gewerkt moet worden. Vertalen is mensenwerk en bovendien is het vrijwel onmogelijk om verschillen in taalversies helemaal te voorkomen Deze verschillen stellen juristen en beleidsmakers regelmatig voor lastige problemen, want wat is er nu eigenlijk geregeld? Wouter Jan Berends, winnaar van de scriptieprijs van de Nederlandse Vereniging voor Europees recht, heeft een analyse gemaakt van de manier waarop het EU-Hof hiermee omgaat.
Nieuwsbericht | 17-02-2011
De tijdelijke uitzondering op het vrij verkeer van werknemers die is afgesproken bij de toetreding van Polen tot de Europese Unie kan niet omzeild worden door middel van detacheringconstructies. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de Nederlandse zaak Vicoplus. Het arrest is ook van belang voor de lopende onderhandelingen met kandidaat-lidstaten, zoals Kroatië, aangezien er onduidelijkheid was over de toereikendheid van deze uitzondering.
Deze vraag staat centraal in een lezing van Allan Rosas, rechter in het EU-Hof op 17 maart aanstaande. De lezing wordt georganiseerd door het Centre for the law of EU external relations (CLEER), onderdeel van het Asser instituut, en de Finse ambassade in Den Haag. De bescherming van de grondrechten in en door de EU is een ‘hot topic’, als gevolg van het juridisch verbindend worden van het EU-Handvest van de grondrechten. Bovendien zal de EU toetreden tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM).
Turkse zelfstandigen hebben geen visum nodig om toegang te krijgen tot Nederland. Dat staat in een uitspraak van de Haarlemse rechtbank van 14 januari. Volgens de rechtbank is dat een gevolg van de zogenoemde standstillbepaling in de Associatieovereenkomst EU-Turkije. De rechter past hierbij het arrest Soysal van het EU-Hof toe op Nederland, maar heeft blijkbaar geen rekening gehouden met een kabinetsbrief over dat arrest. Minister Leers gaat in hoger beroep.
Het 25e congres van de Federation Internationale pour le droit Européen (FIDE) in het voorjaar van 2012 in Tallinn zal in het teken staan van de bescherming van grondrechten, de verhouding tussen het mededingingsrecht en het energie- en klimaatbeleid en Justitie- en Binnenlandse zaken. De Nederlander Leonard Besselink, hoogleraar Europees constitutioneel recht in Utrecht, heeft de eer om als algemeen rapporteur verslag uit te brengen aan het FIDE-congres over de bescherming van de grondrechten in de EU na Lissabon.
Nieuwsbericht | 14-02-2011
De regering onderschrijft de opvattingen van de WRR in het rapport 'Aan het buitenland gehecht', over het belang van Europese integratie en samenwerking. Het kabinet wil strategisch en gericht samenwerken binnen de Europese Unie, die zich moet richten op de kerntaken. Inzet is structurele samenwerking met gelijkgestemde lidstaten en waar mogelijk in Beneluxverband, Ook gaat het kabinet in op de aanbeveling van de WRR over de coördinatie van het EU-beleid. De minister-president is een ‘belangrijk ijkpunt’ voor de interdepartementale voorbereiding, maar er komt geen ‘ministerie van Algemene en Europese Zaken’.
Honing die afkomstig is van bijen die gehouden worden in de buurt van een veld met genetisch gemodificeerde maïs is een levensmiddel waarvoor een vergunning is vereist voordat deze honing in de handel wordt gebracht. Dat is de mening van Advocaat-Generaal Yves Bot in een zaak van een groep Duitse imkers die een schadevergoeding eisen van hun lokale overheid omdat in hun buurt teelt van genetisch gemodificeerde gewassen wordt toegestaan.
Nieuwsbericht | 11-02-2011
De Commissie heeft handleidingen uitgebracht om overheden te helpen bij de organisatie en financiering van diensten van algemeen economisch belang en bij sociaal verantwoord inkopen. Voor beide onderwerpen moeten overheden de regels van de EU voor aanbesteding, staatssteun en de interne markt toepassen. De Commissie reikt ons de hand.
Nieuwsbericht | 10-02-2011
Energie en Innovatie vormden de belangrijkste agendapunten van de Europese Raad. Uiterlijk in 2014 moet de ‘geïntegreerde interne energiemarkt’ voltooid zijn. Alle lidstaten moeten hierop aangesloten zijn. Uitgebreid gesproken is er over de plannen tot versterking van het economisch bestuur van de Eurozone. Het definitieve besluit over de verdragswijziging voor het stabiliteitsmechanisme voor de euro werd doorgeschoven naar de Europese Raad in maart. Tevens kwam er een verklaring over de situatie in Egypte en de regio.
Nieuwsbericht | 09-02-2011
De Europese Commissie stelt voor de basisregels voor het Europese internationale privaatrecht, de zogenoemde Brussel-I verordening, te herschikken. Belangrijke onderdelen van het voorstel zijn de afschaffing van de exequatur-procedure en de uitbreiding van de verordening naar verweerders van buiten de EU.
Nieuwsbericht | 28-01-2011
De Europese Commissie houdt een openbare raadpleging over de modernisering van de Europese aanbestedingsregels. De Commissie wil vooral dat aanbesteden makkelijker wordt en dat er meer wordt aanbesteed over de grens. ‘Groenere’aanbesteding en innovatie zijn ook belangrijke thema’s. De Commissie heeft een groenboek gepubliceerd, waar eenieder op kan reageren.
In een opmerkelijke gezamenlijke verklaring geven president Skouris van het EU-Hof en president Costa van het Mensenrechtenhof Straatsburg hun visie op de toetreding van de EU tot het EVRM en het groeiende belang van het EU-Handvest voor grondrechten.
De Europese Commissie is het niet eens met de Eerste en Tweede Kamer dat haar voorstel inzake seizoensarbeiders niet strookt met het subsidiariteitsbeginsel. Commissaris Sefcovic van interinstitutionele relaties laat een uitgebreide reactie beide Kamers weten dat de subsidiariteitsvraag naar behoren is onderzocht en de subsidiariteitstoets doorstaat.
Toont 2.701 - 2.720 van 3.517 resultaten.