De EU-wetgever is ten aanzien van EU-misdrijven bevoegd om maatregelen vast te stellen op het gebied van de strafbaarstelling van bepaalde feiten en de sanctionering daarvan. De Raad kan die lijst van EU-misdrijven met instemming van het Europees Parlement uitbreiden. De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een Raadsbesluit op basis waarvan de lijst van EU-misdrijven wordt uitgebreid tot schendingen van EU-sancties.
Nieuwsbericht | 26-05-2022
Het EU-Werkingsverdrag en de richtlijn over gelijke kansen en gelijke behandeling van mannen in vrouwen in arbeid en beroep verzetten zich niet tegen een nationale regeling die voorziet in een jaarlijkse degressieve aanpassing van het bedrag van de ouderdomspensioenen van nationale ambtenaren op basis van de hoogte van dat bedrag, met volledige uitsluiting van de aanpassing boven een bepaald pensioenbedrag. Een dergelijke regeling is niet indirect discriminerend, ook niet indien die een aanzienlijk groter aantal mannelijke dan vrouwelijke begunstigden treft. Wel is nodig dat die regeling op coherente en stelselmatige wijze beoogt de duurzame financiering van de ouderdomspensioenen te verzekeren en het verschil tussen de niveaus van de door de staat betaalde pensioenen te verkleinen, zonder verder te gaan dan hetgeen noodzakelijk is om die doelstellingen te bereiken. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 25-05-2022
Lidstaten, werknemers en werkgevers in het Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats (ACSH) van de EU zijn het eens geworden dat COVID-19 moet worden erkend als beroepsziekte in de gezondheidszorg, de maatschappelijke dienstverlening en de thuiszorg en in sectoren waar de werkzaamheden met een bewezen besmettingsrisico toenemen in een pandemie. Ook hebben zij afgesproken dat de EU-lijst van beroepsziekten zal worden bijgewerkt.
De Commissie is van mening dat Estland, Hongarije, Malta en Nederland de EU-regels betreffende de strafrechtelijke bestrijding van fraude die de financiële belangen van de Unie schaadt, onjuist omzetten.
De Mededeling beoogt verdere maatregelen en acties ter versterking van de Europese technologische en industriële defensiebasis en om lidstaten te helpen om samen beter te investeren in defensie. Ook maakt de mededeling bestaande lacunes in defensie-investeringen inzichtelijk en stelt deze maatregelen voor om deze op te vangen.
Nieuwsbericht | 24-05-2022
Na maanden van uitzonderlijk hoge energieprijzen heeft de Commissie een reeks aanvullende kortetermijnmaatregelen gepresenteerd om de hoge energieprijzen tegen te gaan en mogelijke verstoringen van de energievoorziening vanuit Rusland aan te pakken. Ook doet de Commissie een aantal voorstellen ter optimalisering van de structuur van de elektriciteitsmarkt en om de markt klaar te maken voor de afbouw van fossiele brandstoffen en beter bestand te maken tegen prijsschokken, terwijl tegelijk de consument wordt beschermd en betaalbare elektriciteit wordt geleverd.
Nieuwsbericht | 20-05-2022
De gewone verblijfplaats van een kind komt overeen met de plaats waar zich het gewone centrum van zijn leven bevindt, rekening houdend met zijn sociale en gezinsmilieu. Het ongeoorloofd vasthouden van een kind op het grondgebied van een (lid)staat voorkomt niet dat het kind zijn gewone verblijfplaats in die staat kan verkrijgen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 19-05-2022
De aanbestedingsrichtlijn verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan de uitvoering van een overheidsopdracht, die oorspronkelijk zonder oproep tot indiening van offertes is gegund aan een inhouse-entiteit en waarop de aanbestedende dienst gezamenlijk met andere diensten toezicht uitoefende zoals op zijn eigen diensten, automatisch wordt voortgezet door de marktdeelnemer die deze entiteit heeft verworven aan het einde van een aanbestedingsprocedure, wanneer die aanbestedende dienst geen dergelijk toezicht uitoefent op die marktdeelnemer en niet deelneemt aan het kapitaal ervan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 18-05-2022
Het politiek akkoord betreft het voorstel van de Europese Commissie over de richtlijn betreffende maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in de Unie (NIS 2-richtlijn).
Nieuwsbericht | 17-05-2022
De lidstaten moeten doeltreffende rechtsmiddelen waarborgen ten aanzien van derden van wie de voorwerpen zijn getroffen door een inbeslagname. Een derde moet zowel tijdens de voorbereidende fase als tijdens de gerechtelijke fase van een strafrechtelijke procedure bij de rechter kunnen verzoeken om teruggave van een in beslag genomen voorwerp. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Het doel van de aanpassingen is om de bestaande financiële regels op één lijn te brengen met de huidige langetermijnbegroting 2021-2027. Het wetgevingsvoorstel van de Commissie voorziet onder meer in een duidelijk kader voor aanbestedingen in crisissituaties en een versterking van het systeem voor de opsporing van ontvangers van EU-financiering die de financiële regels overtreden.
De Mededeling van de Commissie met de strategie beoogt om digitale diensten die geschikt zijn voor bepaalde leeftijden te verbeteren en ervoor te zorgen dat elk kind online beschermd en gerespecteerd wordt en mondiger wordt. De nieuwe Europese strategie voor een beter internet voor kinderen is gericht op toegankelijke, aan hun leeftijd aangepaste en informatieve online-inhoud en -diensten die in hun belang zijn.
Nieuwsbericht | 16-05-2022
Na diverse eerdere verlengingen van de tijdelijke kaderregeling heeft de Commissie besloten om na de huidige vervaldatum van 30 juni 2022 de meeste instrumenten niet meer te verlengen.
Met de overeenkomst kunnen de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) in het kader van de wereldwijde uitrol van de Global Gateway strategie cruciale overheidsinvesteringen mogelijk maken in sectoren als schone energie, digitale en vervoersinfrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs.
Vanwege de digitalisering en toename van het aantal nieuwe financiële producten wil de Commissie met een efficiënter en actueler regelgevingskader voor financiële diensten op afstand de betrokken risico’s en uitdagingen beter kunnen ondervangen en de veiligheid vergroten.
Nieuwsbericht | 13-05-2022
De grenswaarden voor luchtkwaliteit en de verplichting voor lidstaten om een luchtkwaliteitsplan op te stellen als die grenswaarden worden overschreden, zoals neergelegd in de richtlijn luchtkwaliteit, strekken ertoe rechten toe te kennen aan particulieren. Daarmee wordt aan een eerste voorwaarde voor staatsaansprakelijkheid van lidstaten wegens schending van het Unierecht voldaan. Bijgevolg kan een particulier met gezondheidsproblemen, die te relateren zijn aan de overschrijding van de grenswaarden, onder omstandigheden recht hebben op vergoeding van schade. De benadeelde persoon moet dan wel bewijzen dat er een rechtstreeks causaal verband bestaat tussen die problemen en zijn verblijf op een plaats waar de daar toepasselijke grenswaarden werden overschreden, terwijl een toereikend luchtkwaliteitsplan ontbreekt. Dat is het advies van advocaat-generaal Kokott aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Franse rechter.
De voorgestelde regels verplichten online-dienstenproviders om materiaal over seksueel misbruik van kinderen op hun diensten op te sporen, te melden en te verwijderen. Die providers moeten ook het risico beoordelen dat hun diensten worden gebruikt voor het verspreiden van materiaal over seksueel misbruik van kinderen. Een nieuw Europees centrum inzake seksueel misbruik van kinderen zal ondersteuning bieden aan providers, rechtshandhavingsinstanties en slachtoffers.
Een derdelander die dezelfde derdelander-moeder heeft als een minderjarige EU-burger moet in bepaalde omstandigheden in aanmerking kunnen komen voor de toekenning van een afgeleid verblijfsrecht. Met name wanneer beide kinderen afhankelijk zijn van hun moeder. De niet-toekenning zou namelijk tot gevolg hebben dat de derdelander terug zou moeten keren naar zijn land van herkomst en dat zijn moeder en halfbroer hem zouden moeten volgen vanwege onderlinge afhankelijkheden. Het afgeleide verblijfsrecht moet worden toegekend om te voorkomen dat de halfbroer het grondgebied van de EU zou moeten verlaten en hij daardoor zijn rechten als EU-burger niet zou kunnen uitoefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van Spaanse rechters.
Nieuwsbericht | 12-05-2022
Uit de door de Europese Commissie gepubliceerde Eurobarometer blijkt dat jongeren steeds meer betrokken zijn bij de toekomst van de samenleving. Ze hechten veel belang aan vrede, internationale samenwerking, welzijn en milieu en geven aan ook over Europese kwesties meer betrokken en gehoord te willen worden.
Nieuwsbericht | 11-05-2022
De voorwaarden voor de cumulatie van sancties van strafrechtelijke aard mogen zowel voortvloeien uit wettelijke bepalingen als uit de uitlegging van die bepalingen door de nationale rechterlijke instanties. Rechtspraak die alleen rekening houdt met evenredigheidsoverwegingen in het geval van de cumulatie van sancties van dezelfde aard en niet in het geval van de cumulatie van verschillende soorten sancties kan niet waarborgen dat het geheel van de opgelegde sancties de ernst van het strafbare feit niet te buiten gaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Toont 361 - 380 van 3.275 resultaten.