Commissie presenteert haar visie voor landbouw en voedsel

Contentverzamelaar

Commissie presenteert haar visie voor landbouw en voedsel

De visie van de Europese Commissie voor landbouw en voedsel omvat een ambitieus stappenplan voor de toekomst van landbouw en voedsel in Europa. Met deze routekaart wordt volgens de Commissie de weg geëffend voor een aantrekkelijk, concurrerend, veerkrachtig, toekomstgericht en eerlijk agrovoedingssysteem voor de huidige en toekomstige generaties landbouwers en agrovoedingsexploitanten

Het gaat om de Mededeling van de Commissie met betrekking tot de visie voor landbouw en voedsel (COM (2025) 75). De Commissie heeft de mededeling op 19 februari 2025 gepubliceerd. De visie schetst vier prioritaire gebieden:

  • Een aantrekkelijke sector: De landbouw moet over de nodige stabiliteit beschikken om jongeren aan te moedigen het beroep uit te oefenen, onder meer door middel van eerlijke inkomens en doelgerichtere overheidssteun. Zij moeten ook actief worden ondersteund om de vruchten te plukken van innovatie en nieuwe bedrijfsmodellen, onder meer van koolstof- en natuurkredieten, als aanvullende inkomstenbronnen. De Commissie is vastbesloten ervoor te zorgen dat landbouwers niet worden gedwongen hun producten systematisch onder de productiekosten te verkopen, en zal daartoe concrete maatregelen nemen, onder meer door de herziening van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken. De Commissie zal in 2025 ook een strategie voor generatievernieuwing presenteren, met aanbevelingen voor maatregelen die zowel op EU- als op nationaal/regionaal niveau nodig zijn om de belemmeringen voor jonge en nieuwe mensen die het beroep betreden, weg te nemen.
  • Een concurrerende en veerkrachtige sector: De EU zal op verschillende manieren prioriteit blijven geven aan voedselzekerheid en soevereiniteit. De handelsbesprekingen en -overeenkomsten zullen ten volle worden benut en tegelijkertijd de belangen van de Europese landbouwers worden beschermd. De visie beantwoordt ook aan de verzoeken van landbouwers, burgers en de samenleving in het algemeen om de productienormen voor ingevoerde producten beter op elkaar af te stemmen om ervoor te zorgen dat de ambitieuze normen van de EU niet leiden tot concurrentienadeel, in overeenstemming met de internationale regels. Daarom zal de Commissie in 2025 beginnen met het nemen van maatregelen om het effect van grotere samenhang in normen te beoordelen met betrekking tot de gevaarlijke pesticiden die in de EU verboden zijn en op het dierenwelzijn. Daarnaast blijft de strikte handhaving en controle van voedselveiligheidsnormen een niet-onderhandelbare prioriteit. De Commissie zal haar aandacht meer richten op vee om de toekomst van de sector op lange termijn te bevorderen.
  • Een toekomstbestendige sector: De Europese landbouwsector speelt volgens de Commissie een belangrijke rol in de overgang naar een koolstofarme economie. In de visie wordt erkend dat klimaatactie moet worden gecombineerd met voedselzekerheid en de specifieke uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Landbouwers moeten worden beloond voor het toepassen van natuurvriendelijke praktijken. In dit verband zal de Commissie een verder verbod op het gebruik van pesticiden zorgvuldig overwegen indien er binnen een redelijke termijn geen alternatieven beschikbaar zijn, en zal zij de toegang tot biopesticiden op de EU-markt stroomlijnen.  De Commissie zal ook een vrijwillig benchmarkingsysteem ontwikkelen,het 'duurzaamheidskompas op het landbouwbedrijf', om landbouwers te helpen hun prestaties op landbouwbedrijfsniveau te meten en te verbeteren. Er zal ook een strategie voor waterveerkracht worden voorbereid om tegemoet te komen aan de dringende behoefte aan efficiënter watergebruik.
  • Eerlijke levens- en arbeidsomstandigheden in plattelandsgebieden: De Commissie zal met een geactualiseerd actieplan voor het platteland komen om ervoor te zorgen dat plattelandsgebieden levendig en functioneel blijven en nauw verbonden zijn met het culturele en natuurlijke erfgoed van de EU. Er zal ook een jaarlijkse voedseldialoog worden gestart met een breed scala aan actoren, waaronder consumenten, landbouwers, het bedrijfsleven en overheidsinstanties, om oplossingen te vinden voor kwesties als de betaalbaarheid van voedsel en innovatie. Ook het terugdringen van voedselverspilling en het aanpakken van maatschappelijke problemen op het gebied van dierenwelzijn zullen in de toekomst nauwlettend door de Commissie worden bekeken.

Vooruitblikkend zal het toekomstige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), als onderdeel van het komende voorstel voor het Meerjarig Financieel Kader (MFK), eenvoudiger en doelgerichter zijn, met steun die meer gericht is op landbouwers die actief betrokken zijn bij de voedselproductie, met bijzondere aandacht voor jonge landbouwers en landbouwers in gebieden met natuurlijke beperkingen. Incentives, in plaats van voorwaarden, zullen worden begunstigd.

Meer informatie: