Europese Commissie presenteert Erasmus+ jaarverslag 2023

Contentverzamelaar

Europese Commissie presenteert Erasmus+ jaarverslag 2023

Het jaarverslag behandelt onder meer de resultaten van het Erasmus+ programma op het gebied van de ondersteuning van een leven lang leren en samenwerking, met nadruk op sociale inclusie, groene en digitale transities en de bevordering van de EU-waarden. Ook bevat het verslag uitleg over hoe het programma projecten ondersteunde om de gevolgen van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne aan te pakken, onder meer door financiering ter stimulering van de samenwerking op het gebied van leren.

Het Erasmus+-jaarverslag 2023 (plus bijlage met statistieken) werd op 27 november 2024 door de Europese Commissie gepubliceerd.

Uit het verslag blijkt dat, met een totale begroting van meer dan 4,5 miljard euro in 2023, Erasmus+ bijna 32 000 projecten heeft ondersteund, waarbij meer dan 84 500 organisaties betrokken waren. De leermobiliteitsacties van het programma boden kansen aan meer dan 1,3 miljoen studenten, lerenden, professoren, leraren, opleiders, jeugdwerkers, sportcoaches en jongeren. Erasmus+ kent een totale begroting van 26,2 miljard euro voor de periode 2021-2027.

Erasmus+ had eind 2023 15,1 miljoen mensen de mogelijkheid geboden om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen, te werken en vrijwilligerswerk te doen sinds de start in 1987.

Met prioriteit voor inclusie en diversiteit bleef Erasmus+ mensen van verschillende leeftijdsgroepen en met verschillende culturele, sociale en economische achtergronden beter bereiken. Door toegankelijker te worden voor kleine organisaties en inclusiever voor kansarmen, is het programma kwalitatief beter geworden en is er vooruitgang geboekt bij het waarborgen van gelijke kansen voor iedereen. In 2023 waren meer dan 200 000 van de deelnemers aan Erasmus+ kansarme personen, waaronder migranten en personen met een handicap, alsook EU-burgers die in afgelegen gebieden wonen of sociaal-economische problemen ondervinden.

In 2023 maakte 23 procent van de deelnemers aan Erasmus+-leermobiliteitsactiviteiten voor het grootste deel van hun reis gebruik van emissiearm vervoer, zoals bus-, trein- of carpooling.

In overeenstemming met het actieplan voor digitaal onderwijs is Erasmus+ de weg blijven effenen voor de digitale transformatie van onze onderwijs- en opleidingsstelsels. In 2023 hebben 31.890 deelnemers, waaronder jongeren en onderwijzend en administratief personeel op alle gebieden van onderwijs en opleiding, mobiliteitsactiviteiten ondernomen en opleidingsactiviteiten gevolgd om digitale vaardigheden te verwerven.

Het Erasmus+-programma speelt ook een centrale rol bij het versterken van de Europese identiteit en waarden en bij het bijdragen aan een democratischere Europese Unie. In 2023 heeft 390,6 miljoen euro 1 460 samenwerkingsprojecten gefinancierd ter ondersteuning van democratische participatie.

De oproep tot het indienen van voorstellen voor Erasmus+ 2025 is op 19 november 2024 gelanceerd.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Onderwijs