Europese Commissie publiceert FAQ over de EU-taxonomie voor duurzame economische activiteiten

Contentverzamelaar

Europese Commissie publiceert FAQ over de EU-taxonomie voor duurzame economische activiteiten

Met de FAQ wil de Europese Commissie belanghebbenden ondersteunen bij de implementatie van de EU-Taxonomie, een classificatiesysteem voor duurzame economische activiteiten. De publicatie beoogt de Taxonomie gebruiksvriendelijker te maken en maakt deel uit van de vereenvoudigingsagenda van de Commissie en haar inspanningen om de administratieve lasten voor bedrijven die het EU-kader voor duurzame financiering toepassen te verminderen.

De Europese Commissie publiceerde het veelgestelde vragen-overzicht (FAQ's) op 29 november 2024. De FAQ's geven technische uitleg over verschillende elementen van de EU Taxonomy. Ze hebben onder andere betrekking op de toepassing van algemene Taxonomie-eisen en technische screeningscriteria voor specifieke activiteiten die zijn opgenomen in de Taxonomie klimaat- en milieugedelegeerde handelingen. Ze gaan ook in op de zogeheten algemene 'do no significant harm' (DNSH)-criteria, die ervoor zorgen dat economische activiteiten die bijdragen aan een van de milieudoelstellingen die in de Taxonomieverordening zijn opgenomen, geen significante schade toebrengen aan een van de andere milieudoelstellingen. Bovendien verduidelijken de FAQ's de rapportageverplichtingen voor activiteiten die onder de Gedelegeerde Klimaat- en de Milieuwet vallen. 

De EU-taxonomie is een belangrijk onderdeel van het EU-kader voor duurzame financiering en een belangrijk instrument voor markttransparantie. Het helpt investeringen te richten op de economische activiteiten die het meest nodig zijn voor de overgang, in lijn met de doelstellingen van de Europese Green Deal.

Meer informatie over de EU-taxonomie is te vinden op de website van de Europese Commissie, op de EU Taxonomy Navigator en op deze factsheet over de toepassing van het kader in de praktijk. 

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Klimaat en Milieu