Europese Commissie consulteert lidstaten over een voorstel voor een tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun
Nieuwsbericht | 07-02-2023
Het gaat om het door de Europese Commissie aan de lidstaten ter raadpleging toegezonden ontwerpvoorstel om het tijdelijke crisiskader voor staatssteun om te zetten in een tijdelijk crisis- en transitiekader ter vergemakkelijking en versnelling van de groene transitie van Europa. Het voorstel maakt deel uit van het Green Deal Industrial Plan (GDIP), dat tegelijkertijd door de Commissie werd gepresenteerd (zie ook dit ECER-bericht). Het crisiskader zou met name bijdragen tot de tweede pijler van het plan, dat erop gericht is sneller toegang tot financiering te bieden aan ondernemingen die in de EU actief zijn.
Achtergrond In het kader van het GDIP herinnerde de Commissie eraan dat zij bezig is met de herziening van de algemene groepsvrijstellingsverordening (AGVV), die de lidstaten in staat stelt om rechtstreeks steunmaatregelen ten uitvoer te leggen, zonder deze vooraf ter goedkeuring bij de Commissie te hoeven aanmelden. De herziene AGVV zal de komende weken worden aangenomen en zal de lidstaten meer flexibiliteit bieden bij het ondersteunen van maatregelen in belangrijke sectoren voor de transitie naar een klimaat neutrale economie, zoals waterstof, koolstof afvang en -opslag, emissievrije voertuigen en energieprestaties van gebouwen. De Commissie wil met name de aanmeldingsdrempels voor steun voor groene investeringen verder verhogen, het toepassingsgebied van investeringssteun voor oplaad- en tankinfrastructuur uitbreiden en de opleidingssteun voor kmo's voor vaardigheden verder vergemakkelijken.
De herziening van de AGVV moet onder meer helpen de uitrol van belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI) verder te stroomlijnen en te vereenvoudigen, met name in verband met de uitvoering van kleinere IPCEI-gerelateerde innovatieve projecten. Daarnaast werkt de Commissie samen met de lidstaten aan een gedragscode voor een transparant, inclusief en sneller ontwerp van IPCEI's, die in het voorjaar 2023 zal worden ondertekend.
Het bestaande tijdelijke crisiskader voor staatssteun, dat in maart 2022 werd vastgesteld in verband met de oorlog tegen Oekraïne (zie dit ECER-bericht), stelt lidstaten in staat de flexibiliteit waarin de staatssteunregels voorzien te gebruiken om de economie te ondersteunen in de context van de oorlog. Dat tijdelijke crisiskader werd in juli 2022 (zie ook dit persbericht van de Commissie) en oktober 2022 (zie dit ECER-bericht) gewijzigd.
Het tijdelijke crisiskader (van toepassing tot 1 januari 2024) voorziet in de volgende vormen van steun die door de lidstaten kan worden toegekend:
Aan sancties onderworpen en door Rusland gecontroleerde entiteiten zijn van deze maatregelen uitgesloten.
Voorgestelde wijzigingen voor het tijdelijke crisiskader staatssteun De raadpleging van lidstaten door de Commissie ziet onder meer op mogelijke wijzigingen van het tijdelijk crisiskader die tot doel hebben:
De nieuwe bepalingen zouden van kracht moeten zijn tot en met 31 december 2025. Zodra de lidstaten komende weken hun input hebben gegeven op het ontwerpvoorstel, wil de Commissie het tijdelijke crisis- en transitiekader vaststellen, rekening houdend met de feedback van lidstaten.
Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie ECER-dossier: Staatssteun ECER-pagina: EU-ontwikkelingen Oekraïne-Rusland