Europese Commissie lanceert online platform voor jongerendialogen en publiceert jeugdverslag 2024

Contentverzamelaar

Europese Commissie lanceert online platform voor jongerendialogen en publiceert jeugdverslag 2024

Het nieuwe onlinedebat beoogt onder meer de uitwisseling van beleidsdialogen over jongeren verder aan te moedigen. Tegelijk werd een Eurobarometer enquête over jongeren gepubliceerd, alsmede het EU-Jeugdverslag 2024. Het verslag kondigt verdere actie aan op het gebied van jeugdzaken om betrokkenheid en meer kansen voor jongeren te bevorderen.

De Europese Commissie heeft op 25 maart 2025 een nieuw onlinedebat over het platform voor burgerparticipatie gelanceerd. Tegelijk publiceerde de Commissie het EU-jeugdverslag 2024 en de meest recente Eurobarometer-enquête over de standpunten van jongeren.

Het debat bouwt voort op de beleidsdialogen voor jongeren die tijdens de eerste 100 dagen van de Commissie hebben plaatsgevonden en brengt de meest prominente thema's die door jongeren aan de orde zijn gesteld in een open, EU-brede discussie. Het nieuwe onlinedebat beoogt meer mensen van alle leeftijden in staat te stellen voort te bouwen op de uitwisselingen van de beleidsdialogen over jongeren. De beleidsdialogen voor jongeren moedigen jongeren aan om hun mening over EU-beleidsinitiatieven te geven door in contact te treden met commissarissen en de standpunten van jongeren in de politieke agenda van de EU op te nemen.

Uit de gepubliceerde Eurobarometer-enquête blijkt dat 61 procent van de jonge Europeanen optimistisch is over de toekomst van de EU. Zes op de tien zijn ook van mening dat de EU een positief effect heeft op de samenleving. Jongeren zien de vrijheid om in een ander EU-land te wonen, studeren en werken, sterke betrekkingen en solidariteit tussen de lidstaten en de inzet van de EU voor democratie en fundamentele waarden als de belangrijkste troeven van de EU. Uit de Eurobarometer bleek ook het belang van onlineplatforms als belangrijke bron van informatie voor jongeren, waarbij sociale mediaplatforms de meest gebruikte nieuwsbronnen onder jonge Europeanen zijn.

Het gepubliceerde EU-jeugdverslag 2024 biedt een overzicht van het leven van jongeren in de EU en de vooruitgang in het kader van de EU-strategie voor jongeren 2019-2027. In het verslag wordt opnieuw bevestigd dat de Commissie ernaar streeft ervoor te zorgen dat de stem van jongeren centraal blijft staan in de beleidsvorming van de EU. Het verslag bevat aanwijzingen voor verdere actie op het gebied van jeugdzaken om betrokkenheid en meer kansen voor jongeren te bevorderen.

Het verslag versterkt de bevindingen van de Eurobarometer-enquête en benadrukt dat bijna 60 procent van de jonge Europeanen een positieve perceptie van de EU heeft en dat meer dan 70 procent van de jonge Europeanen stemt.

Het verslag geeft een overzicht van de uitdagingen waarmee jonge Europeanen worden geconfronteerd en wijst op het evoluerende EU-beleid dat erop gericht is het leven van jongeren te verbeteren. De jeugdwerkloosheid blijft een punt van zorg, en hoewel het opleidingsniveau verbetert, ondervindt 30 procent van de 15-jarigen in de EU problemen met elementaire wiskunde en beschikt 28 procent niet over digitale vaardigheden. Geestelijke gezondheid is ook een groeiende uitdaging, waarbij bijna 50 procent van de jongeren het afgelopen jaar emotionele of psychosociale problemen heeft gemeld.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier : Onderwijs
ECER-dossier : Volksgezondheid
ECER-dossier : Werknemers (vrij verkeer)