Europese Commissie neemt zevende verslag over het visum opschortingsmechanisme aan

Contentverzamelaar

Europese Commissie neemt zevende verslag over het visum opschortingsmechanisme aan

Het verslag ziet op het toezicht op de visumvrijstellingsregelingen van de EU met haar partners in de westelijke Balkan, het oostelijk partnerschap, de oostelijke Caribische landen die een regeling voor investeerdersburgerschap toepassen, en met de Latijns-Amerikaanse landen.

Op 6 december 2024 keurde de Commissie het zevende verslag in het kader van het visum opschortingsmechanisme goed. Het verslag ziet op het toezicht op de visumvrijstellingsregelingen van de EU met haar partners in de westelijke Balkan en het oostelijk partnerschap, de oostelijke Caribische landen die een regeling voor investeerdersburgerschap toepassen, en de Latijns-Amerikaanse landen.

Visumvrij reizen vergemakkelijkt mobiliteit en intermenselijke contacten, stimuleert de reis- en toerismesector en bevordert culturele en academische uitwisselingen. De afgelopen jaren is echter gebleken dat reizen zonder visum aanzienlijke problemen kan opleveren in verband met illegale migratie en veiligheid. Zie deze webpagina van de Commissie voor achtergrondinformatie over visumbeleid.

Het zevende verslag blijft een brede aanpak volgen, die verder gaat dan de buurlanden van de EU: het bestrijkt alle derde landen zonder visum met specifieke problemen die, als ze niet worden aangepakt, het opschortingsmechanisme in werking kunnen stellen. In het verslag wordt de nadruk gelegd op de maatregelen die de betrokken derde landen hebben genomen om gevolg te geven aan de aanbevelingen die de Commissie in 2023 in het zesde verslag heeft gedaan in het kader van het mechanisme voor opschorting van de visumplicht, en op gebieden waarop verdere inspanningen nodig zijn.

De Europese Commissie zal blijven toezien op de naleving van de visumversoepelingsvoorschriften, waarvan de resultaten zullen worden meegenomen in het jaarlijkse uitbreidingspakket (zie ook dit persbericht van de Commissie) van de Commissie en, indien relevant, in de toetredingsonderhandelingen met de EU. De Commissie zal jaarlijks verslag blijven uitbrengen aan het Europees Parlement en de Raad.

Achtergrond
De EU heeft momenteel een visumvrije regeling met 64 niet-EU-landen en -gebieden. In het kader van deze visumvrije regeling kunnen burgers van buiten de EU 90 dagen binnen 180 dagen zonder visum het Schengengebied binnenkomen. In mei 2023 nam de Commissie een mededeling (zie dit persbericht van de Commissie en dit ECER-bericht) aan over het toezicht op de visumvrije regelingen van de EU met partnerlanden, waarin het toepassingsgebied van het verslag over het visum opschortingsmechanisme werd uitgebreid. In oktober 2023 stelde de Commissie een herziening van het via opschortingsmechanisme voor (zie ook dit ECER-bericht) om de uitdagingen in verband met visumvrije regelingen en mogelijk misbruik van visumvrij reizen beter aan te pakken door het mechanisme gemakkelijker in werking te stellen en het afschrikkende effect ervan te vergroten. De Commissie moedigt het Europees Parlement en de Raad aan om de onderhandelingen over het voorstel snel af te ronden en ervoor te zorgen dat het wordt goedgekeurd.

Nabuurschap van de EU
Voor het nabuurschap van de EU blijft de follow-up van het visumliberaliseringsproces een krachtig instrument om hervormingen te ondersteunen en de samenwerking met de EU op het gebied van migratie, grensbeheer en veiligheid te stimuleren. De Europese Commissie is blijkens het zevende verslag van oordeel dat Albanië, Bosnië en Herzegovina, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië maatregelen hebben genomen om gevolg te geven aan verschillende aanbevelingen die in het zesde verslag in het kader van het visum opschortingsmechanisme zijn gedaan. Zij moeten echter nog verdere maatregelen nemen, met name om hun visumbeleid af te stemmen op het visumbeleid van de EU.

Voor Oekraïne en Kosovo, waarvan de onderdanen minder dan zeven jaar geleden zijn vrijgesteld van de visumplicht, is de Commissie van mening dat nog steeds wordt voldaan aan de vereisten voor visumliberalisering. Beide landen moeten echter nog actie ondernemen om de aanbevelingen van de Commissie op te volgen.

Voor Georgië wordt, gezien de recente ontwikkelingen in het land, momenteel nagedacht over de mogelijke activering van het mechanisme voor opschorting van de visumplicht voor bepaalde categorieën personen. De Commissie is van mening dat het land dringend verdere maatregelen moet nemen om de aanbevelingen van de Commissie op te volgen, met name op het gebied van de bescherming van de grondrechten, teneinde een dergelijke activering te voorkomen en aan alle ijkpunten voor visumliberalisering te blijven voldoen.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Uitbreiding van de EU
ECER-dossier: Associatieovereenkomsten
ECER-dossier: Justitie en binnenlandse zaken – visa en andere verblijfstitels