Europese Commissie publiceert Jaarverslag 2023 over de uitvoering van het TSI-instrument

Contentverzamelaar

Europese Commissie publiceert Jaarverslag 2023 over de uitvoering van het TSI-instrument

Uit het jaarverslag over het instrument voor technische ondersteuning (TSI) van de Europese Commissie blijkt dat de Commissie de lidstaten met het instrument in 2023 steunde bij het uitvoeren van hervormingen en het versterken van het concurrentievermogen van de EU met 151 projecten.

De TSI (instrument voor technische ondersteuning van de Europese Commissie) is een vraag gestuurd EU-instrument dat de autoriteiten van de lidstaten expertise op maat biedt. De autoriteiten van de lidstaten vragen TSI-steun aan via jaarlijkse oproepen. Het instrument biedt toegang tot hoogwaardige expertise en kennis op maat . Het TSI-instrument heeft de EU-steun aan de lidstaten opgevoerd om hen te helpen hun hervormingsagenda's uit te voeren en de politieke prioriteiten van de EU om te zetten in concrete acties , met een sterke toename van het aantal hervormingen waarbij verschillende landen en regio's betrokken zijn. Dit is de belangrijkste conclusie van het jaarverslag 2023 over de uitvoering van de TSI dat de Commissie op 8 oktober 2024 heeft goedgekeurd.

Meerlandenprojecten waren goed voor 23 procent van de 151 nieuwe TSI-projecten die in 2023 van start gingen (zie daarover ook dit persbericht Commissie en dit ECER-bericht), en multiregionale projecten voor 21 procent. Deze projecten hielpen lidstaten en regio's om samen gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken op gebieden als openbaar bestuur en governance, en de groene en digitale transitie.

Het meerlandenproject Public Administration Cooperation Exchange (PACE) bijvoorbeeld organiseerde 70 uitwisselingen in 17 lidstaten voor meer dan 300 deelnemers, in een poging om de bestuurlijke capaciteiten van de lidstaten te versterken en beste praktijken uit te wisselen .

Het verslag geeft ook een beeld van hoe de Commissie het concurrentievermogen in de hele EU bevordert . De projecten die in het kader van de TSI 2023 werden gesteund, hadden betrekking op alle negen drijvende krachten die in de mededeling “De interne markt op 30-jarige leeftijd ” (COM(2023) 162) en het jaarverslag over de interne markt en het concurrentievermogen voor 2024 (COM(2024) 77) worden genoemd (zie ook dit ECER-bericht). Deze projecten hebben de lidstaten geholpen bij de tenuitvoerlegging van de mededeling over het concurrentievermogen op lange termijn (COM(2023) 168) (zie ook dit ECER-bericht).

TSI helpt lidstaten ook bij de uitvoering van de Europese industriële strategie en het Green Deal-industrieplan. Twee meerlandenprojecten ondersteunden de industriële ecosystemen van de lidstaten en hielpen hen het vergunningsproces voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie te versnellen.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier : Begroting
ECER-dossier : Interne markt
ECER-bericht : Europese Commissie publiceert evaluatie van het TSI-instrument (12 juli 2024)