Herziene EU-richtlijn met strengere regels tegen mensenhandel treedt in werking

Contentverzamelaar

Herziene EU-richtlijn met strengere regels tegen mensenhandel treedt in werking

De herziene regels zullen rechtshandhavings- en justitiële autoriteiten in lidstaten betere instrumenten bieden om nieuwe vormen van uitbuiting te onderzoeken en te vervolgen, waaronder vormen van mensenhandel die online plaatsvinden. Ook zullen de nieuwe regels ervoor zorgen dat alle EU-landen hun krachten op het gebied van tegengaan van mensenhandel bundelen en nieuwe problemen op een geharmoniseerde manier aanpakken.

Op 14 juli 2024 treedt de herziene EU-richtlijn inzake de bestrijding van mensenhandel ((EU) 2024/1712) in werking. Deze richtlijn brengt strengere regels voor de bestrijding van mensenhandel. De lidstaten hebben tot 15 juli 2026 de tijd om deze nieuwe regels om te zetten in nationale wetgeving. De vorige EU-richtlijn tegen mensenhandel was sinds 2011 van kracht.

Nadat de medewetgevers in januari 2024 een politiek akkoord hadden bereikt (zie ook dit ECER-bericht), is een nieuwe stap gezet in de strijd tegen mensenhandel. De vormen van uitbuiting zijn de afgelopen jaren geëvolueerd, waarbij de mensenhandel misdaden steeds meer een online dimensie kreeg en middelen en illegale winsten die worden behaald uit mensenhandel steeds diverser worden. De economische schade als gevolg van mensenhandel in de EU wordt geschat op 2,7 miljard euro per jaar. 

De herziene regels zullen rechtshandhavings- en justitiële autoriteiten sterkere instrumenten bieden om nieuwe vormen van uitbuiting te onderzoeken en te vervolgen, waaronder vormen die online plaatsvinden. Zo zal als gevolg van de richtlijn uitbuiting van draagmoederschap, gedwongen huwelijken en illegale adoptie in de nationale wetgeving moeten worden aangemerkt als mensenhandel. Het bewust gebruik maken van diensten van slachtoffers van mensenhandel wordt strafbaar. Mensenhandel die wordt gepleegd of vergemakkelijkt door middel van informatie- en communicatietechnologieën, waaronder internet en sociale media, wordt een verzwarende omstandigheid wanneer deze gepaard gaat met seksuele uitbuiting. Dit zal resulteren in hogere straffen. 

Ook zullen de herziene regels ervoor zorgen dat alle EU-landen hun krachten bundelen en nieuwe problemen op een geharmoniseerde manier aanpakken. De lidstaten moeten nationale coördinatoren voor de bestrijding van mensenhandel aanstellen en hun nationale actieplannen regelmatig bijwerken, waardoor het EU-netwerk van nationale coördinatoren en rapporteurs op het gebied van mensenhandel een grotere rol krijgt. De lidstaten moeten ook jaarlijks gegevens over mensenhandel uitwisselen via Eurostat. 

Zie voor meer informatie over EU-maatregelen ter bestrijding van mensenhandel ook de EU-bewustmakingscampagne.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier : Strafrechtelijke samenwerking – Mensenhandel