Herziening van ‘ontbijtrichtlijnen’ goedgekeurd

Contentverzamelaar

Herziening van ‘ontbijtrichtlijnen’ goedgekeurd

Een nieuwe EU-richtlijn bevat bijgewerkte regels over de samenstelling, etikettering en benaming van honing, vruchtensappen, vruchtenjam, kastanjepasta en verduurzaamde melk. De nieuwe regels moeten consumenten helpen beter geïnformeerde keuzes te maken, meer transparantie over de oorsprong van producten bieden en voedselfraude tegengaan.

Het gaat om Richtlijn (EU) 2024/1438. De richtlijn is op 24 mei 2024 in het EU-Publicatieblad verschenen.

Bij honingmengsels zorgen de nieuwe regels ervoor dat de landen van oorsprong duidelijker op het etiket staan, ten behoeve van de transparantie en om honingfraude te bestrijden. De landen van oorsprong worden in afnemende volgorde op het etiket vermeld: het land waar de meeste honing (in gewicht en percentage) vandaan komt, staat bovenaan. De lidstaten kunnen ervoor kiezen alleen het percentage van de eerste vier landen te vermelden, mits de honing uit deze landen meer dan vijftig procent van het mengsel uitmaakt.

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar producten met minder suiker worden bij de vruchtensappen drie categorieën ingevoerd: "vruchtensap met minder suiker", "vruchtensap met minder suiker uit concentraat" en "geconcentreerd vruchtensap met minder suiker". Hierdoor kan nu op het etiket worden vermeld dat "vruchtensappen alleen van nature aanwezige suikers bevatten". Dit moet de consument beter informeren, omdat die vaak het verschil niet kent tussen vruchtensap – dat geen toegevoegde suikers mag bevatten – en vruchtennectar waaraan altijd suiker is toegevoegd.

Het minimumgehalte aan vruchten wordt in jam verhoogd van 350 naar 450 gram per kilo, en in extra jam van 450 naar 500 gram per kilo. Zo daalt de hoeveelheid suiker in jam, wat leidt tot betere voedingspatronen en bovendien de fruitmarkt steunt.

Wat betreft gedehydrateerde verduurzaamde melk zal een behandeling voor de productie van lactosevrije gedehydrateerde melkproducten worden toegestaan.

Meer informatie:

  • ECER-dossier – Landbouw
  • ECER-bericht - Raad en Europees Parlement bereiken een politiek akkoord over voorstel tot wijziging van vier ‘ontbijtrichtlijnen'
  • ECER-bericht - Europese Commissie presenteert voorstel tot wijziging van vier ‘ontbijtrichtlijnen’ (25 april 2023)
  • Persbericht van de Raad