Verklaring Europese Commissie en Hoge Vertegenwoordiger uitgebracht voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen
Nieuwsbericht | 27-11-2024
In de aanloop naar 25 november 2024, de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, hebben de Europese Commissie en Hoge Vertegenwoordiger/vicevoorzitter Borrell op 24 november de verklaring uitgebracht.
Achtergrond Via de EU-strategie voor gendergelijkheid 2020-2025 (COM(2020) 152) zet de Europese Unie zich in voor het voorkomen en bestrijden van gendergerelateerd geweld. In mei 2024 nam de Europese Unie de richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (Richtlijn EU 2024/1385; zie ook dit ECER-bericht) aan. Deze richtlijn moet voorzien in een kader om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld in de hele Unie doeltreffend te voorkomen en te bestrijden door definities van bepaalde strafbare feiten (cybergeweld, vrouwelijke genitale verminking en gedwongen huwelijken) in te voeren, de bescherming en ondersteuning van slachtoffers te versterken, hun toegang tot de rechter te vergemakkelijken en door de preventie, gegevensverzameling, coördinatie en samenwerking te verbeteren.
In oktober 2023 werd de EU partij bij het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (Verdrag van Istanbul; zie ook dit ECER-bericht). Dit betreft een internationaal rechtsinstrument om bindende verplichtingen vast te stellen om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te bestrijden. Tegelijk voerde de Europese Commissie ook al de meeste maatregelen in het kader van haar eerste EU-strategie voor de rechten van slachtoffers (2020-2025) (COM (2020) 258) uit. Deze strategie moet ervoor zorgen dat alle slachtoffers in de EU volledig gebruik kunnen maken van hun rechten op grond van het EU-recht. In juli 2023 stelde de Commissie het voorstel voor een richtlijn tot wijziging van de richtlijn inzake de rechten van slachtoffers van 2012 (Richtlijn EU 2023/424; zie ook dit ECER-bericht) vast om de rechten van alle slachtoffers van misdrijven in de hele EU versterken.
Op 24 november 2024 publiceerde de Europese Commissie ook een Flash Eurobarometer over genderstereotypen met betrekking tot geweld tegen vrouwen.
Op 25 november presenteerden Eurostat, het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) en het Europees Instituut voor gendergelijkheid (EIGE) de bevindingen van een gezamenlijke enquête naar gendergerelateerd geweld in de EU.
Via het programma Burgerschap, gelijkheid, rechten en waarden financiert de Europese Commissie projecten en organisaties die gendergerelateerd geweld aanpakken. In 2025 zal in het kader van het DAPHNE programma 23 miljoen euro beschikbaar zijn voor transnationale acties ter bestrijding en voorkoming van geweld tegen kinderen en van gendergerelateerd geweld in de huishoudelijke sfeer en in intieme relaties, en voor de bescherming en ondersteuning van overlevenden van gendergerelateerd geweld, inclusief kinderbeschermingsstelsels.
Op internationaal niveau vormen het EU-actieplan inzake mensenrechten en democratie (2020-2024) uit november 2020 en het actieplan inzake gendergelijkheid en empowerment van vrouwen in het externe optreden 2021-2025 (GAP III) (verlengd tot 2027) (zie ook dit ECER-bericht), het EU-kader op het gebied van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen.
Het Spotlight-initiatief is tot slot geselecteerd als een van de initiatieven met een grote impact op alle duurzameontwikkelingsdoelstellingen, waarmee de EU zal blijven investeren in de preventie van gendergerelateerd geweld wereldwijd.
Meer informatie: Verklaring Europese Commissie Website Europese Commissie over uitbanning gendergerelateerd geweld ECER-dossier: Burgerschap van de Unie ECER-dossier: Non-discriminatie