Verordening voor een nettonulindustrie definitief goedgekeurd
Nieuwsbericht | 05-06-2024
De Europese Commissie presenteerde het voorstel voor een verordening voor een nettonulindustrie (COM(2023) 161) op 16 maart 2023 (zie ook dit ECER-bericht), samen met het voorstel voor de verordening kritieke grondstoffen (Critical Raw Material Act; CRMA; zie ook dit ECER-bericht) (COM(2023) 160) en de hervorming van de opzet van de elektriciteitsmarkt.
Door de binnenlandse productie van nettonultechnologieën in de EU te stimuleren, zal de verordening voor een nettonulindustrie het risico verminderen dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt vervangen door technologische afhankelijkheden van externe actoren. Dit zal er toe bijdragen het energiesysteem schoner en veiliger te maken, met betaalbare en zelfgeproduceerde schone energiebronnen ter vervanging van de invoer van vluchtige fossiele brandstoffen.
Belangrijkste maatregelen De verordening voor een nettonulindustrie stelt een benchmark vast voor de productiecapaciteit van strategische nettonultechnologieën om tegen 2030 aan ten minste 40 procent van de jaarlijkse behoeften van de EU op het gebied van uitrol te voldoen.
Naast de vaststelling van doelstellingen verbetert de nieuwe verordening de voorwaarden voor investeringen in nettonultechnologieën door de vergunningsprocedures te vereenvoudigen en te versnellen, de administratieve lasten te verminderen en de toegang tot markten te vergemakkelijken. Overheidsinstanties zullen bij aanbestedingsprocedures voor schone technologieën en veilingen voor de uitrol van hernieuwbare energie rekening moeten houden met duurzaamheid, veerkracht, cyberbeveiliging en andere kwalitatieve criteria. De lidstaten zullen een reeks nettonultechnologieën zoals fotovoltaïsche zonne-energie, windenergie, warmtepompen, nucleaire technologieën, waterstoftechnologieën, batterijen en nettechnologieën kunnen ondersteunen door „strategische projecten” op te zetten die baat zouden hebben bij de prioritaire status op nationaal niveau, kortere vergunningstermijnen en gestroomlijnde procedures.
Energie-intensieve industrieën zoals staal, chemische stoffen of cement die componenten produceren die in deze nettonultechnologieën worden gebruikt en die investeren in decarbonisatie, kunnen ook worden ondersteund via de verordening. De oprichting van nettonulversnellingsvalleien moet de oprichting van clusters van industriële nettonulactiviteiten in de EU verder vergemakkelijken.
De verordening voor een nettonulindustrie omvat maatregelen voor investeringen in onderwijs, opleiding en innovatie met de oprichting van academies voor nettonultechnologie om binnen drie jaar 100 000 werknemers op te leiden en de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties te ondersteunen. Er worden testomgevingen voor regelgeving opgezet voor het testen van innovatieve nettonultechnologieën onder flexibele regelgevingsvoorwaarden. Tot slot zal het platform voor nettonultechnologie in Europa fungeren als centraal coördinatieknooppunt.
Meer informatie: Persbericht Europese Commissie ECER-dossier : Klimaat en Milieu