Index digitale economie en samenleving toont vooruitgang door EU-lidstaten
Nieuwsbericht | 15-11-2021
Medio november presenteerde de Europese Commissie de resultaten van de index van de digitale economie en samenleving (EN), de DESI 2021. De index geeft een beeld van de geboekte vooruitgang door de EU-lidstaten op het gebied van digitale economie, maatschappij en digitaal concurrentievermogen. Tegelijk met de DESI presenteerde de Commissie ook een Vragen en antwoorden overzicht over DESI 2021. Nederland staat op de vierde plek in de index.
Achtergrond Bij het opstellen van de index wordt voornamelijk gebruikgemaakt van gegevens van Eurostat en van gespecialiseerde studies en verzamelmethoden. De index kan EU-lidstaten helpen te bepalen op welke prioritaire gebieden investeringen en maatregelen nodig zijn. DESI wordt ook gebruikt als instrument voor de analyse van digitale aspecten in het kader van het Europees semester.
De DESI 2021-verslagen bevatten voornamelijk gegevens uit de eerste twee kwartalen van 2020 en verschaffen inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in de digitale economie en maatschappij in die periode. Uit die gegevens valt nog niets af te leiden over het effect van COVID-19-pandemie op het gebruik en de levering van digitale diensten en de resultaten van sindsdien uitgevoerde beleidsmaatregelen. Dit zal duidelijker worden in de editie van 2022.
Alle EU-lidstaten hebben vooruitgang geboekt met de digitalisering, maar het algemene beeld in de lidstaten loopt uiteen. Ondanks enige convergentie blijft de kloof tussen de koplopers en de achterblijvers in de DESI groot. Om de doelstellingen voor 2030 van Europa's digitale decennium – de in maart 2021 gepresenteerde visie en strategie voor een digitaal Europa in 2030- te halen zullen volgens de Commissie alle lidstaten gezamenlijke inspanningen moeten leveren.
De DESI 2021 houdt rekening met belangrijke beleidsinitiatieven, waaronder het Digitaal kompas 2030: de Europese aanpak voor het digitale decennium (zie ECER-bericht). In deze mededeling van de Commissie uit maart 2021, waarin de Europese ambitie op digitaal gebied en een visie voor de digitale transformatie en concrete doelstellingen voor de EU voor 2030 worden uiteengezet, staan vier kernpunten: vaardigheden, infrastructuur, digitale transformatie van bedrijven en overheidsdiensten.
Het beleidsprogramma van de EU uit september 2021, dat het traject binnen de EU naar een digitaal decennium beschrijft (zie ECER-bericht), schetst een nieuw kader voor governance met de lidstaten. Dit kader is gebaseerd op een jaarlijks samenwerkingsmechanisme tussen de EU-instellingen en de lidstaten en is erop gericht de doelstellingen gezamenlijk te halen. Dit programma wijst het Voor het monitoren van de doelstellingen voor het digitale decennium wijst het beleidsprogramma de DESI aan. Daarom zijn de DESI-indicatoren nu ook opgebouwd rond de vier kernpunten van het digitale kompas.
In het kader van de faciliteit voor herstel en veerkracht (RRF; de Recovery en Resilience Facility in het kader van het EU herstelprogramma NextGeneration EU, zie ook dit ECER-bericht) hebben de EU-lidstaten zich verbonden om ten minste 20 procent van hun nationale middelen uit het herstel- en veerkrachtplan te besteden aan het digitale. De DESI-landverslagen bevatten een beknopt overzicht van de digitale investeringen en hervormingen die vervat zijn in de 22 plannen voor herstel en veerkracht die al door de Raad zijn goedgekeurd.
Uitkomsten DESI 2021 De index onderscheidt 4 kernpunten en bevat – ook op lidstaat niveau- informatie over de vooruitgang op die punten:
Meer informatie