Interinstitutionele akkoorden en gemeenschappelijke verklaringen
Op deze pagina:
Inleiding
Artikel 295 van het EU-Werkingsverdrag bepaalt dat het Europees Parlement, de Raad en de Commissie elkaar raadplegen en in onderlinge overeenstemming de wijze bepalen waarop zij samenwerken. Daartoe kunnen zij interinstitutionele akkoorden (IIA's) sluiten. Dergelijke interinstitutionele akkoorden kunnen een bindend karakter hebben.
Daarnaast hebben de Raad, het Europees Parlement en de Commissie andere afspraken met elkaar gemaakt over de manier waarop zij samenwerken in het wetgevend proces.
Interinstitutionele akkoorden
Interinstitutioneel akkoord over een verplicht transparantieregister (2021)
Dit interinstitutioneel akkoord heeft betrekking op het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie (EU) en de Commissie. In het akkoord zijn werkbeginselen en een kader vastgelegd voor een gecoƶrdineerde aanpak door de ondertekende instellingen met betrekking tot transparante en ethische belangenvertegenwoorddiging. Lees meer over dit akkoord in het ECER-bericht.
Interinstitutioneel akkoord over beter wetgeven (2016)
Dit interinstitutioneel akkoord heeft betrekking op het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie (EU) en de Commissie. In het akkoord zijn algemene beginselen vastgesteld, alsook nadere bepalingen betreffende de samenwerking tussen de instellingen, met name in het kader van het wetgevingsproces. Het akkoord heeft ten doel de opstelling en toepassing van het recht in de EU te verbeteren. Lees meer over dit akkoord in dit ECER-bericht.
Overige interinstitutionele akkoorden
- Kaderakkoord over de betrekkingen tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie (2010)
- Interinstitutioneel akkoord over een systematischer gebruik van de herschikking van besluiten (2001)
- Interinstitutioneel akkoord betreffende de gemeenschappelijke richtsnoeren voor de redactionele kwaliteit van de communautaire wetgeving (1998)
- Interinstitutioneel akkoord voor een versnelde werkmethode voor de officiƫle codificatie van wetteksten (1994)
Gemeenschappelijke verklaringen
- Gezamenlijke politieke verklaring van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over toelichtende stukken (2011)
- Gemeenschappelijke verklaring over de wijze van uitvoering van de medebeslissingsprocedure (2007)