Europese Commissie keurt Nederlandse steunregeling ter bevordering van de transitie naar een nettonuleconomie goed

Contentverzamelaar

Europese Commissie keurt Nederlandse steunregeling ter bevordering van de transitie naar een nettonuleconomie goed

De Europese Commissie heeft een Nederlandse (staats)steunregeling van 750 miljoen euro goedgekeurd. Het gaat om een steunregeling ter ondersteuning van investeringen in het koolstofvrij maken van industriële productieprocessen om de transitie naar een nettonuleconomie te bevorderen. Deze steunregeling is goedgekeurd binnen het tijdelijke crisis- en transitiekader voor staatssteun.

Achtergrond

Op 9 maart 2023 keurde de Europese Commissie het tijdelijke crisis- en transitiekader voor staatssteun goed (zie dit ECER-bericht). Dit kader is ontworpen om steunmaatregelen te bevorderen in sectoren die belangrijk zijn voor de transitie naar een nettonuleconomie.. Het tijdelijke crisis- en transitiekader is op 20 november 2023 (zie dit ECER-bericht) en 2 mei 2024 aangepast door de Europese Commissie. Binnen dit kader kunnen lidstaten tot 31 december 2025 verschillende soorten steun verlenen:

  • Maatregelen om de implementatie van hernieuwbare energie te versnellen: lidstaten kunnen investeringen in hernieuwbare energiebronnen ondersteunen met vereenvoudigde aanbestedingsprocedures;
  • Maatregelen om industriële processen koolstofvrij te maken: investeringen in elektrificatie, energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare waterstof in industriële activiteiten. Dit moet de afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen verminderen;
  • Maatregelen om investeringen in sectoren die van belang zijn voor de transitie naar een nettonuleconomie te versnellen: steun voor de productie van batterijen, zonnepanelen, windturbines, warmtepompen, elektrolyse-installaties, en faciliteiten voor koolstofafvang en -opslag.. Deze steun is afhankelijk van de locatie en omvang van de begunstigde onderneming. Lidstaten kunnen daarnaast in uitzonderlijke gevallen hogere steun toekennen om te voorkomen dat investeringen naar buiten Europa verplaatsen.

Deze maatregelen zijn bedoeld om de groene transitie te versnellen en de Europese industrie minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

Goedkeuring van de Nederlandse maatregel

Nederland heeft een steunregeling van 750 miljoen euro aangemeld bij de Europese Commissie op basis van het tijdelijke crisis- en transitiekader. Deze regeling is bedoeld om investeringen in het koolstofvrij maken van industriële productieprocessen te ondersteunen, met als doel de transitie naar een nettonuleconomie te bevorderen.

De regeling zal ondernemingen in Nederland stimuleren om hun broeikasgasemissies van industriële productieprocessen met minimaal 40% te verminderen ten opzichte van de huidige situatie. Het gaat om rechtstreekse subsidies die worden toegekend na één  of meer oproepen tot het indienen van voorstellen.

Er zijn een aantal vereisten verbonden aan de toekenning van deze subsidies. Slechts ondernemingen die een industriële installatie op Nederlands grondgebied exploiteren komen in aanmerking. Ook moet het gaan om investeringen die fossiele brandstoffen kunnen vervangen via elektrificatie van industriële processen. Daarnaast moet de onderneming zijn jaarlijkse broeikasgasemissies tegen 2030 verminderen tot ten minste 0,1 miljoen ton onder de minimumdrempel van de nationale CO2-heffing.

De Commissie is van oordeel dat de Nederlandse maatregel in overeenstemming is met de voorwaarden van het tijdelijke crisis- en transitiekader. Met name zal de steun niet meer dan 200 miljoen euro per begunstigde bedragen en wordt het uiterlijk op 31 december 2025 verleend. De steun wordt ook afhankelijk gesteld van voorwaarden om daadwerkelijke emissiereducties te garanderen.

Daarnaast wordt de steun onderworpen aan voorwaarden om buitensporige concurrentieverstoringen te beperken, zoals het terugbetalen van steun bij extra netto-inkomsten. Ook mogen begunstigden hun productiecapaciteit niet met meer dan 2% verhogen ten opzichte van de huidige situatie.

De Commissie heeft geconcludeerd dat de Nederlandse regeling voldoet aan artikel 107, lid 3, punt c) van het EU-Werkingsverdrag en de criteria van het tijdelijke crisis- en transitiekader voor staatssteun. Daarnaast heeft de Commissie geconcludeerd dat de steunmaatregel noodzakelijk, passend en proportioneel is om de groene transitie te versnellen en de uitvoering van het REPowerEU-plan en het Green Deal-plan voor de industrie te ondersteunen. Daarom heeft de Commissie, op grond van de EU-staatssteunregels, toestemming gegeven voor de steunmaatregel.

Het goedkeuringsbesluit van 25 juli 2024 is beschikbaar onder zaaknummer SA.112112 in het staatssteunregister op de website van het Directoraat-generaal Mededinging van de Commissie.

Meer informatie

  • Persbericht van de Europese Commissie
  • Website van de Europese Commissie - Tijdelijke crisis- en transitiekader
  • ECER-bericht - Europese Commissie keurt nieuw tijdelijk crisissteunkader goed
  • ECER-bericht - Europese Commissie consulteert lidstaten over een voorstel voor een tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun
  • ECER-bericht - Europese Commissie keurt Nederlandse steunregeling goed voor kleine energie-intensieve ondernemingen
  • ECER-bericht - Europese Commissie stelt geleidelijke uitfasering van het TCTF staatssteunkader bij
  • ECER-bericht - Europese Commissie consulteert over tijdelijke verlenging crisissteunkader ten behoeve van landbouw
  • ECER-dossier - Klimaat en milieu
  • ECER-dossier – Staatssteun – inleiding en inhoudsopgave
  • ECER-dossier - Mogelijk met de interne markt verenigbare steun